Šampion Ismail Barlov: Volio bih upoznati Edina Džeku, hvala mu za podršku

Mladi reprezentativac Ismail Barlov koji je osvojio 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u paraplivanje u Manchesteru dok je Ismail Zulfić, drugi reprezentativac BiH, koji je osvojio deveto mjesto. Za Novi dan su jutros govorili Amel Kapo i Ismail Barlov.

“Njihov rezultat je možda i vrijedniji od drugih sportista. Njima je potrebna veća organizacija, više truda i rad. Prvi parasportista koji je ispunio normu za Paraolmipijadu”, kaže Kapo.

BH Fanaticosi su napravili doček za dječake što je sasvim sigurno dokaz da javnost sa velikom pažnjom prati uspjehe.

“Nisam očekivao ovo, samo sam htio ostvariti što bolji rezultat”, kaže Barlov i dodaje: “Osjećaj je bio fantastičan, bilo je super. Bio sam previše sretan. Drago mi je što nas ljudi vole i navijaju za nas i što hoće da se fotografiraju sa nama.”

“Stvarno imamo super konekciju i priču. Iznenadili smo se dočekom. Kad smo vidjeli Fanaticose to je dokaz da smo na pravom putu. Prelijep je osjećaj kad razveselitedruge ljude. Oni su jako mladi i  kad su oborili norme za SP to je fantastično. Ismailova grupa je izuzetno kvalitetna”, izjavio je Kapo.

Kako je plivati protiv mnogo starijih momaka?

“Sad nisam imao puno straha. I oni se malo prepadnu. Kad plivam ne gledam nikoga. Fokusiran sam, slušam muziku prije nastupa.”

Trener Kapo kaže kako se dječaci pripremaju da se takmiče protiv vremena, a ne protiv drugih takmičara. Također, Kapo je podijelio interesantnu informaciju da se svi vrhunski plivači raspituju o Ismailu.

“Mi njih pripremamo da se takmiče protiv vremena, a ne protiv drugih. Došli smo u situaciju da on sa 12 godina učestvuje u borbi za medalje. Prestali smo brojati medalje, cilj nam je popravljanje vremena. On je peti na svijetu, a drugi u Evropi na 50m prsno. Svi se raspituju o Ismailu, a to su vrhunski plivači. Mi imamo dva buduća šampiona, ali sve ovisi od njih.”

Kapo ističe činjenicu kako se reprezentacija Hrvatske pripremala na Tenerifama, a BiH u Sarajevu. Koje bh. institucije daju podršku ovim dječacima?

“Mi tražimo samo normalne uslove. Kupaće za njih koštaju nekoliko stotina eura. Ali oni ne treba da razmišljaju o tome. Postoji još prostora za napredak. Imali smo podršku Paraolimpijski komitet, Ministarstvo kulture i sporta Sarajeva i Grad Sarajevo. Mi se trudimo da pokažemo da vrijedimo ulagati u nas. Pokušavam zamisliti uvjete koje bi imali da postoji podrška”, ističe Kapo.

Jedan od najboljih svjetskih fudbalera Edin Džeko je preko društvenih mreža pružio podršku dječacima, Barlovu i Zulfiću.

“Ništa od ovoga nisam očekivao, ali Džeko me iznenadio. Hvala što nas podržava, volio bih da se uživo upoznamo i pričamo”, izjavio je Barlov.

N1

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x