Sarajevo: Otvorena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

Podijelite ovaj članak:

U novoizgrađenom objektu Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina, danas su ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda i načelnik općine Centar Srđan Mandić potpisali aneks sporazuma o sufinansiranju projekta izgradnje kojim će biti zatvorena finansijska konstrukcija objekta, nakon čega je objekt zvanično otvoren. 

Projekt izgradnje ovog značajnog kulturnog objekta zajednički su finansirali Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo finansija, Gradska uprava, a izuzetno veliki doprinos u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa dalo je Ministarstvo pravde i uprave KS, te Zavod za izgradnju KS. 

Za izgradnju ovog savremenog objekta do sada je utrošeno 2.935.537 KM. Većinu sredstava je osigurala Općina Centar, dok su dijelom projekt sufinansirali Ministarstvo kulture i sporta sa 500.000 KM, Frederalno ministarstvo finansija sa 100.000, te Grad Sarajevo sa 50.000 KM. 

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda rekao je da izgradnja ovog objekta predstavlja jedinstvo različitosti u Bosni i Hercegovini, te je zasigurno projekt od značaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.  

“Vjerujem da će jedan ovakav savremeni prostor koristiti mladim ljudima iz cijele BiH, kako bi slobodno vrijeme iskoristili na kvalitetan i koristan način. Također, kulturne ustanove će Evropsku kuću moći koristiti za razne kulturno-umjetničke događaje, a posebno mi je drago što će pripadnici nacionalnih manjima napokon imati svoje prostorije za nesmetan rad”, rekao je ministar Magoda. 

Na današnjoj svečanosti prisutnima su se obratili i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i načelnik Općine Centar Srđan Mandić.  

Premijer Uk je podsjetio da je prije nekoliko godina u Općinskom vijeću pokrenuo inicijativu izgradnje ovakvog reprezentativnog objekta.  

„Ovo je ponos Općine, Kantona Sarajevo, ali i Bosne i Hercegovine. Čestitam načelniku koji je završio ovaj proces, a ovo je dokaz da kada više nivoa vlasti se udruži, moguće je napraviti velike poduhvate”, rekao je premijer Uk, dodavši kako je ovakva sinergija u složenoj administrativnoj državi kakva je BiH, zapravo recept za uspjeh. 

Načelnik Mandić je naveo da je omogućeno da objekt narednih sedam dana okuplja mlade režisere i producente u okviru Sarajevo Film Festivala i da mladi i talentirani ljudi koriste ovaj prostor.   

Predstavnik Vijeća nacionalnih manjina Davor Ebner naglasio je kako je ovo historijski dan za pripadnike nacionalnih manjina u cijeloj BiH te da će izgradnjom i otvaranjem objekta pripadnici nacionalnih manjina i njihova udruženja prvi put dobiti svoje kancelarijski prostor.  

Ovaj objekt se nalazi u parku “Kemal Monteno” na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće, preko puta naselja Ciglane. Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina igrat će važnu ulogu u očuvanju i promociji kulture, historije, umjetnosti, društvenih aktivnosti, tradicije, ali i različitosti unutar našeg društva.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x