Sarajevski univerzitet poništio doktorat Sebije Izetbegović

Podijelite ovaj članak:

Senat Univerziteta u Sarajevu je 13. aprila poništio doktorat Sebije Izetbegović.

Senat je Izetbegović 6. marta poništio zvanje magistrice medicinskih nauka, a krajem marta i zvanje redovne profesorice na katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Prosvjetna inspekcija Kantona Sarajevo je 3. aprila dala Univerzitetu u Sarajevu rok od 15 dana da poništi i njenu doktorsku diplomu. Inspekcija se pozvala na Zakon o visokom obrazovanju, navodeći da Izetbegović “nije ispunila sve ispitne obaveze”.

Vjerodostojnost akademskih zvanja Sebije Izetbegović su prvi put javno dovedene u pitanje u maju 2021. godine. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tada pokrenulo istragu o njenoj diplomi, te je od hrvatskih vlasti zatražena dokumentacija.

Naime, Medicinski fakultet u Sarajevu je Sebiji Izetbegović priznao postdiplomske ispite, koje je navodno položila u Zagrebu. Međutim, dokazi o tim položenim ispitima nisu nađeni u nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske je saopštilo da Sebija Izetbegović jeste upisala postdiplomski studij u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima.

Nakon akademskih sankcija, nastavljena je i krivična istraga sarajevskog tužilaštva.

Tako je sarajevska policija 2. marta 2023. godine dostavila Tužilaštvu Kantona Sarajevo indeks Sebije Izetbegović, u skladu sa naredbom Opštinskog suda Sarajevo.

Izetbegović je ocijenila da je riječ o isključivo politički motiviranom procesu.
Izetbegović, prema ranijoj odluci Senata, može nastaviti raditi kao liječnica, jer joj nije poništena specijalizacija za ginekologinju, ali ne i kao profesorica na Medicinskom fakultetu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x