Sarajlija Husejn Bajraktarević je jedan od najboljih mladih harmonikaša u svijetu

Bajraktarević je inače učenik drugog razreda na odsjeku harmonika, u klasi profesorice Melite Čičić.

 

Bosna i Hercegovina je od davnina poznata kao podneblje koje je iznjedrilo vrsne pjevače i vrlo talentovane muzičare i harmonikaše, a jedan od njih je i mladi Sarajlija Husejn Bajraktarević koji je dosad već osvojio brojne nagrade i pehare na takmičenjima u domovini i svijetu.

Ovaj 16-godišnji učenik Srednje muzičke škole u Sarajevu kao predstavnik Bosne i Hercegovine nedavno je u konkurenciji juniora osvojio treće mjesto u kategoriji klasična harmonika na Svjetskom kupu u Švicarskoj. Mladi Sarajlija je ovaj veliki uspjeh ostvario u konkurenciji 19 takmičara iz deset zemalja.

Pored velikog uspjeha u Švicarskoj, ranije je osvojio ukupno 16 prvih nagrada na internacionalnim takmičenjima i prva mjesta u domovini, a posebno izdvaja pobjedu na Akkordeonfestu u Grazu.

Bajraktarević je inače učenik drugog razreda na odsjeku harmonika, u klasi profesorice Melite Čičić.

U razgovoru za Anadoju Agency (AA), talentovani harmonikaš istakao je kako od devete godine svira harmoniku, ali da je posebno sretan zbog uspjeha koji je ostvario na Svjetskom kupu u Švicarskoj, jednom od najprestižnijih takmičenja u svijetu za harmonikaše.

 

Trud i rad se isplatili

– Ovaj uspjeh je bilo teško postići zbog vrlo teške konkurencije, strogog žirija, ali trud i rad se isplatio – kazao je Bajraktarević.

Vrlo je važna ljubav prema harmonici, posebno za dostizanje najvećih uspjeha na svjetskom nivou, ali bh. harmonikaš napominje da je vježbanje vrlo važno za napredak i velike rezultate.

– Svakog dana potrebno je vježbati jer svaki dan koji se preskoči loše utiče na uspjeh. Svaki dan po četiri do pet sati vježbam – dodao je Bajraktarević, te se posebno zahvalio profesorici i ranijim profesorima za sve svoje uspjehe.

Ističe kako je posebno sretan zbog toga što ima priliku da na svjetskim takmičenjima predstavlja svoju državu Bosnu i Hercegovinu.

– Predstavljati svoju državu znači mnogo za mene jer moje je je srce ispunjeno kada me prozovu ‘Husejn Bajraktarević, treće mjesto, Bosnia and Herzegovina’. To mi mnogo znači – rekao je nadareni mladić, koji izučava sve vrste muzike, od rokokoa, baroka, klasike do savremene muzike.ž

 

Potrebna mu kvalitetnija harmonika

Harmonika koju trenutno koristi nije baš u najboljem stanju, te mu je potrebna novija i kvalitetnija, dodajući kako bi tada postizao još veće uspjehe i rezultate.

Njegovi budući planovi su da završi Srednju muzičku školu, a potom planira upisati Muzičku akademiju. Profesorica Čičić ističe da mnogi vjerovatno nisu ni svjesni uspjeha koji je Bajraktarević ostvario na Svjetskom kupu u Švicarskoj.

– Husejn Bajraktarević je jedno izuzetno vrijedno i nadareno dijete. Postigao je jedan izuzetan rezultat. Treći je u svijetu na takmičenju u Švicarskoj – rekla je profesorica, dodajući da je mladi harmonikaš na najbolji način bio ambasador svoje države:

– Imali smo priliku da Husejn pokaže svoja znanja na tako jednom svjetskom nivou i osvojio je je treću nagradu, što je dosad najveći rezultat i uspjeh u Federaciji i mislim u Bosni i Hercegovini u toj kategoriji.

Za vrhunske rezultate na svjetskom nivou potrebno je mnogo toga, a napominje da su posebno važni predznanje iz Osnovne muzičke škole, podrška roditelja, disciplina, upornost i naravno naporan rad.

– Važno je slaviti ovakav uspjeh u ovakvim lošim vremenima. Mi idemo dalje – rekla je Čičić, dodajući da je pred Husejnom blistava karijera, još mnogo uspjeha i radosti kako za njega tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, prenosi Avaz.

Redakcija
Redakcija
Articles: 664
0 0 votes
Ocjena članka

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Sarajlija Husejn Bajraktarević je jedan od najboljih mladih harmonikaša u svijetu […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x