Savremena umjetnost: Ova je skluptura temeljena na dječijoj bajci i djeca se oko nje često igraju

Podijelite ovaj članak:

U Odenseu (Danska), rodnom mjestu najpopularnijeg pisca bajki za djecu Hans Kristijan Andersena možete pronaći više od 15 javnih skulptura temeljenih na piščevim pustolovinama. Jedna od njih je i ova.

Foto: Senzor.ba

Skluptura je temeljena na Andersonovoj bajci “Igla za krpljenje”, u kojoj pisac priča o jednoj snobovskoj igli za štopanje koja sebe smatra finom iglom za vezenje. Jednog dana ona pada u kanalizaciju i kreće na dugo i burno putovanje. Pouka priče je da ponos dolazi prije pada.

Frede Troelsen, osoba koja je izradila sklupturu tvrdi da je namjerno je oblikovao “Iglu za krpljenje” dvosmisleno. To je natjeralo ljude da se zapitaju što figure zapravo predstavljaju – samo dvije nevine igle iz mašte ili možda nešto drugo? “Umjetnik” je rekao kako je želio da njegova skulptura simbolizira bezvremensku temu muškosti protiv ženstvenosti koju povezuje s Andersenovom pričom.

Kako god, nemoguće je ne primjetiti dvosmislenost ove sklupture, a posebice je gnusno što se nalazi na glavnoj šetnici, pa se nerijetko mogu vidjeti i djeca kako se igraju oko nje.

(Senzor.ba)

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

ovo meni više govori da je autor ovog članka seksualno frustriran, od toliko odličnih Evropskih stvari on je ovo našao da analizira, drugo Andersonove bajke nije ni čitao čim ih ovako vulalizira. A ‘umjtnika’ ima raznih i bilo šta ih može inspirisati na bilo šta. Nego brine autor koji baš izabire ove teme ali i dalje ne se seli u pakistan da živi nego izabire Evropu?! hm…

[…] Savremena umjetnost: Ova je skluptura temeljena na dječijoj bajci i djeca se oko nje često igraju Post Views: 86 Podijelite ovaj članak: […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x