SBiH: Najveću odgovornost za fijasko Pokreta za državu snose Edin Ramić i Vojin Mijatović

Podijelite ovaj članak:

Pokret za državu kao koalicija probosanskih stranaka u entitetu RS doživjela je potpuni fijasko. Stranka za Bosnu i Hercegovinu obavještava javnost da je ono što se u predizbornoj kampanji nazivalo Pokret za državu nakon saopštavanja izbornih rezultata prestalo da postoji, stoji u zvaničnom saopštenju ove stranke koje prenosimo u cjelosti:

“Prekinuta je svaka institucionalna komunikacija između stranaka potpisnica i potpisani sporazum je prekršen, a za to najveću odgovornost snose potpredsjednici SDA i SDP Edin Ramić i Vojin Mijatović koji su vodili procese.

Rezultat svega što se izdešavalo, a na šta smo kao stranka upozoravali prilikom formiranja listi ispred Pokreta za državu je činjenica da su povratnici Bošnjaci izgubili jedini mehanizam uticaja na odluke Skupštine RS putem Vijeća naroda, a zbog činjenice da su u Skupštinu RS od pet izabranih ispred koalicije svega tri Bošnjaka, a kao posljedica toga došao je i gubitak dvotrećinske većine u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda.

Osim toga, prilikom rasporeda mjesta u Vijeću naroda prekršen je sporazum stranaka kojim je bio definisan način raspodjele delegata prema kojem je Stranci za Bosnu i Hercegovinu pripadalo jedno od mjesta u Vijeću naroda RS. Naša članica i potpredsjednica stranke koja živi i radi u Srebrenici, Begija Smajić, eliminisana je kako iz Skupštine načinom sastavljanja liste, tako i iz Vijeća naroda činjenicom da su izabrani zastupnici kršeći potpisani sporazum uhljebili svoje članove rodbine i stranačke kolege koji decenijama žive u Sarajevu poput Adila Osmanovića ili Dževada Mahmutovića.

Na kraju svega, a što se moglo pretpostaviti i na početku, jedini koji su u ovom procesu ostvarili svoje ciljeve su Edin Ramić i Vojin Mijatović. Kao i prije 4 godine kada je za to glasala SDA, SNSD će opet najvjerovatnije imati 4 delegata i potpunu kontrolu u državnom Domu naroda, ali ovaj put i kontrolu nad klubom Bošnjaka u Vijeću naroda RS”, stoji u saopštenju.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] SBiH: Najveću odgovornost za fijasko Pokreta za državu snose Edin Ramić i Vojin Mijatović […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x