Schmidt pred Vijećem sigurnosti pohvalio ulogu reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Podijelite ovaj članak:

Visoki predstavnik Christian Schmidt predstavlja u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku izvještaj o stanju u našoj BIH.

Pred Vijećem sigurnosti on je pohvalio ulogu reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića.

– Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je lično iskusio napade i poniženja tokom rata i sada je uključen u dijalog i pomirenje, i ja to cijelim. Posebno uz postojeću potrebu za međureligijskim dijalogom koji trebamo mi kao međunarodna zajednica podržati, rekao je Schmidt.

Rekao je da bi bilo bi korisno za BiH da se tri člana Predsjedništva BiH više dogovaraju i izlaze sa zajedničnom politikom u korist države i građana.

– Pozivam političke lidere u BiH da pokrenu sveobuhvatnu reformu da se implementiraju odluke Evropskog suda za ljudska prava, poručio je.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži napore da se izliječe ratne traume u društvu.

– Negiranje genocida u Srebrenici i glorificiranje ratnih zločinaca su i dalje problem. Kada se radi o krivičnom gonjenju za ratne zločine, BiH je najviše napredovala u regionu, rekao je visoki predstavnik.

Dodao je i da Hrvatska i Srbija potpuno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Kazao je i kako u RS novi zakoni ograničavanju prostor za civilna društva i nezavisne medije.

– Pitanje državne imovine se treba riješiti na osnovu konsenzusa. NSRS je donijela odluke koje sam suspendirao, a na kraju je Ustavni sud poništio te odredbe. Ako svi postignu dogovor o državnoj imovini svi dobivaju, rekao je i dodao:

– Dešavanja u RS nisu uobičajena. Lider Milorad Dodik otvoreno poziva na nezavisnost RS. Njegova retorika je secesionistička. Ništa od toga nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ugrožava postojanje države, rekao je Schmidt, piše portal Vijesti.ba.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x