Senad-ef. Kusur novi glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji

Podijelite ovaj članak:

U službenoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji (IZBA) od 7. do 11. juna 2023. godine borave direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, u svojstvu izaslanika reisul-uleme, i voditelj Odjela za džemat i imamet prof. Mensur-ef. Pašalić.

Tokom prvoga dana posjete obišli su džemat Bošnjak Graz, gdje su prisustvovali i sjednici Izvršnoga odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji.

Na ovoj sjednici, dosadašnji predsjednik IZBA, Senad-ef. Kusur, podnio je ostavku na funkciju predsjednika, a direktor Malkić mu je uručio Dekret reisul-uleme o postavljenju na mjesto glavnoga imama Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji.

Na mjesto vršioca dužnosti predsjednika, većinom glasova, izabran je profesor Adis Čandić. On će rukovoditi radom Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji do prve redovne Skupštine, na kojoj će biti izabran predsjednik u redovnom mandatu.

Novi glavni imam Senad-ef. Kusur imamsku dužnost u Austriji obavlja od 2010. godine i radio je u džematima u Beču i Tullnu. Od 2018. do 2023. bio je i u ulozi predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji. Na poziciju glavnog imama postavljen je od strane reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, nakon što je Hasudin-ef. Atanoviću, ranijem glavnome imamu, istekao mandat.

Prilikom uručenja Dekreta, hfz. Mensur-ef. Malkić, naglasio je važnost institucionalno vezivanja muslimana za Islamsku zajednicu i za instituciju Reisul-uleme, te je oporučio novoimenovanome glavnome imamu da čuva Islamsku zajednicu, doprinosi njenom jedinstvu i savjesno obavlja svoje dužnosti.

U svom prvom obraćanju u svojstvu glavnoga imama Senad efendija je zahvalio reisul-ulemi na ukazanom povjerenju i dodijeljenoj časti da organizira vjerski život Bošnjaka u Austriji, te je naglasio da će preuzeti emanet obavljati odgovorno u ime Allaha, dž.š.     

(H.I./Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x