Singapur: Policajci zamijenjeni robotima

Podijelite ovaj članak:

Singapurska policija saopćila je kako će u u budućnosti koristiti tzv. robote-policajce, a prva primjena ove inovacije započela je na aerodromu Changi.

Kako piše CNN, projekat je testiran više od pet godina, a prvi roboti raspoređeni su u patroliranje upravo na ovom aerodromu.

“Oni su prvi takvi roboti koje snage sigurnosti planiraju rasporediti po državi kako bi pojačali sigurnost na prvoj liniji u godinama koje dolaze. Roboti koji patroliraju trebali bi projicirati dodatno prisustvo policije i služiti kao ispomoć policijskim službenicima”, navodi se.

Foto: Singapurska policija

Foto: Singapurska policija

Prema opisu policije, roboti su u stanju upozoravati prolaznike koristeći žmigavce, sirene i zvučnike dok čekaju da na mjesto stignu “pravi” policajci. Također, građani mogu direktno komunicirati sa policijom tako što će pritisnuti dugme koje se nalazi na robotu.

“Integracija robotike poboljšava operativnu efikasnost i sposobnost naših oficira na prvoj liniji omogućavajući im da budu efikasniji u svojim dužnostima”, rekao je šef aerodromske policije Lim Ke Wei.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x