Sjećanje na naše velikane: prof. Mahmut ef. Karalić

Čovjek koji je gotovo 20 godina prevodio hadise. Iz dana u dan. Kako bi vam približili, radi se o više tomova knjiga i u ukupnom broju više od 32 000 hadisa. 

Na današnji dan prije dvije godine vratio se svome Gospodaru.

Svaki dan, iako je bio u penziji, tačno u sedam sati ujutro ulazio je u svoju sobu, uzeo sve što mu je neophodno za rad i počeo sa prevodom hadisa.

Sa Buharijinom zbirkom i Ebu Davudovim Sunenom, završio je svoj rad na prijevodu šest najznačajnih zbirki hadisa.

Svima nama, teško je i zamisliti takvu posvećenost koju je on imao i iz dana u dan pokazivao.

Prvi je Bosanac koji je završio studij hadisa u Medini 1980. godine, i na neki način otvorio je vrata svim našim studentima.

Imao je običaj reći da nema vremena za sijela i druženja, jer je još posla pred njim, pa mu je svaka minuta dragocjena.

Njegovo ime je prof. Mahmut ef. Karalić r.a.

Prof. Karalić rođen je 15. aprila 1950. godine u selu Radinovići kod Zenice. Osnovnu školu pohađao je u svom rodnom mjestu, nakon čega se upisuje u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Poslije odsluženja vojnog roka, tri godine radi kao imam. 1974. godine odlazi u Saudijsku Arabiju gdje na Islamskom Univerzitetu u Medini, nakon učenja Arapskog jezika, upisuje Fakultet hadisa i hadiskih znanosti, na kome uspješno i u roku diplomira u prvoj generaciji ovog fakulteta 1980. godine.

Od 5. maja 1992. godine uključuje se u odbranu zemlje kao pripadnik Armije BiH. Nosilac je i najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Od 1997. godine radi kao vojni ataše za zemlje Golfa u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Velikan koji je bio neprimjetan u našem društvu, u tome je njegova dodatna veličina!

G. Admir
G. Admir
Articles: 135
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x