Slika dana: Šarena džamija u Tetovu, Sjeverna Makedonija

Podijelite ovaj članak:

Sa svojim elegantnim i složenim ukrasima, Šarena džamija jedna je od rijetkih historijskih građevina iz osmanskog doba u Sjevernoj Makedoniji.

Smještena u blizini rijeke Pena, koja dijeli grad Tetovo po sredini, građevina, veličanstvenog izgleda i također poznata kao “Pašina džamija”.

Izgradnju ove velelijepne džamije finansirale su sestre Hurşide i Mensure u 15. stoljeću. Sestre su dale svoj miraz za izgradnju džamije,, u čijem haremu su i njihova turbeta.

Šarena džamija dobila je svoj najnoviji izgled nakon značajne restauracije koju je naručio tadašnji državnik Abdurrahman Paša u 19. stoljeću. Tokom obnove džamije iskorišteno je približno 30.000 jaja za izradu emulzije, kako bi slike, ornamenti i ukrasi mogli dugo opstati i sačuvati svoju vitalnost.

Imam ove džamije, Emir Kasami je izjavio da nikada prije nije vidio nešto slično Šarenoj džamiji, dodajući da su slike kojima je ocrtana džamija možda inspirirane andaluzijskom civilizacijom.

Ističući da je džamija jedan od najvažnijih historijskih spomenika u regiji, Kasami je rekao: “Dosad je džamiju dnevno posjećivalo 10 autobusa punih posjetitelja, posebno iz Turske, ali se taj broj smanjio s pandemijom. Nedavno, broj posjetitelja počeo je ponovo polako rasti.”

Foto: Italik studio

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Slika dana: Šarena džamija u Tetovu, Sjeverna Makedonija […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x