Smajlović: Akademska zajednica u koju spadaju i studenti, treba biti u toku s modernim trendovima

Na sjednici Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini održanoj 25. maja data je saglasnost za raspisivanje Konkursa za prijem studenata u Domu Studentskog centra Islamske zajednice, a Konkurs će biti objavljen 15. juna ove godine.

„Studentski centar je važna odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice, svijetla tačka unutar kvalitetnog odgovora na potrebe mladih. Rijaset se u okviru svojih nadležnosti brine o Studentskom centru i usmjerava rad rukovodstva Centra kako bi u punom kapacitetu odgovorio temeljnoj misiji Zajednice u promociji islamskih vrijednosti, u ovom slučaju u organiziranom radu s mladima. U tom smislu Rijaset daje saglasnost na provođenje konkursne procedure za prijem studenata i vrši nadzor nad provođenjem prema važećim propisima i kriterijima“, kazao je za Agenciju MINA Ismail-ef. Smajlović, direktor Studentskog centra Islamske zajednice. 

Smještajni kapaciteti Centra su ograničeni na oko 200 korisnika u dvije zgrade posebno odvojene za djevojke i mladiće, a Centar korisnicima pruža i druge mogućnosti.

Kako je kazao Smajlović, rukovodstvo Centra, u okviru redovnih aktivnosti, ima jasno postavljene prioritete koji u fokusu drže kvalitetu smještaja, potom ishrane, prostora za učenje (čitaonice), ali i prostora kao što su klub za druženje, multimedijalna dvorana za edukativne sadržaje, ali i prostori za sportsku rekreaciju.  

„U okviru redovne saradnje korisnicima smještaja u Centru otvaramo mogućnost za kreativno izražavanje i učešće mladih u različitim aktivnostima od sportskih, humanitarnih, edukativnih, do pripreme i provođenja projekata za olakšavanje učenja i unapređenje metodologije rada u akademskom napredovanju. Rukovodstvo Centra je ponosno na činjenicu da studenti aktivno učestvuju i rado se uključuju u različite aktivnosti koje organiziramo. To pozitivno iskustvo i energiju dijele s kolegama na fakultetima koji se uključuju u edukativne prije svega, ali i druge programe koje provodi rukovodstvo Centra“, istaknuo je on. 

            Ismail-ef. Smajlović nedavno je preuzeo funkciju direktora Centra, te je ovom prilikom govorio i o viziji rada za predstojeći period. Prije svega, s obzirom da je interes studenata za smještaj mnogo veći od mogućnosti Centra, Smajlović ističe potrebu proširenja kapaciteta. 

„U tom pravcu su već otvoreni određeni razgovori na nivou rukovodstva Centra. Radimo analizu po svim elementima od značaja za pripremu prijedloga i uskoro će biti dostavljeni Rijasetu na razmatranje“, naveo je on.

Kako je najavio, drugo područje je unapređenje u postojećim kapacitetima u svim područjima, koji promoviraju kvalitetu života mladih. 

„Akademska zajednica u koju spadaju i studenti, treba biti u toku s modernim trendovima i tu će Studentski centar tražiti svoje mjesto da odgovori potrebama korisnika za kvalitetniji rad i bolji uspjeh od razumijevanja klasike do primjene digitalizacije. Dakle, tradicija i globalizacija ne trebaju biti u sukobu, naprotiv treba je učiniti komplementarnom i to je moguće“, akcentirao je Smajlović.

Također, naglasio je da je Studentski centar svojim radom i rezultatima opravdao svoje osnivanje. 

„Lijepo je podijeliti zapažanje da je Studentski centar opravdao osnivanje. S ove vremenske distance, pet godina, može se analizirati dosadašnji rad i doprinos. Ako uzmemo u obzir činjenicu da rukovodstvo Centra nije imalo incidenata s korisnicima/studentima, naprotiv oni su aktivno učestvovali u prijedlozima za poboljšanje i ta interakcija je podarila očekivani uspjeh, s kojim je aktuelno rukovodstvo Islamske zajednice na čelu s reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, krenulo u ovaj projekat 2015. godine“, kazao je on. 

Ukazujući na činjenicu da budućnost naroda, društva, zajednice u najvećoj mjeri zavisi od mladih generacija, njihovog pravilnog odgoja, obrazovanja i usmjerenja, Smajlović je naglasio su mladi vrijednost i da im je potrebno posvetiti dužnu pažnju.

„Narod, generacija ili društvo koje misli na svoje bolje ‘sutra’ treba ulagati u podučavanje mladih. Programi, metodologija ili, bolje rečeno, nastavni planovi trebaju biti primjereni vremenu, prostoru i osobama koje učestvuju u procesu učenja. Svima! Zdrava jedinka, ljudsko biće po ‘prirodi’ teži najboljem i tu svi trebamo biti uključeni. Odgovorno rukovodstvo u državi, Islamskoj zajednici i drugi činioci koji kreiraju i utiču na javno mnijenje trebaju biti podrška mladima i kada se rađaju u porodici da osjete toplinu doma, kada ulaze u odgojno-obrazovne ustanove da dožive pažnju, kada se susreću s institucijama sistema da prepoznaju odgovornost i konačno, na svim nivoima društvenog života da postoji poticaj za uspjeh i napredak do konačnog cilja, a to je zdrav član društvene zajednice“, naglasio je Smajlović.

Dodao je da u radnom okruženju Studentskog centra prepoznaje profesionalnu odgovornost uposlenika koju potiče entuzijazam. 

„Stalo nam je da naše radno okruženje izleda uredno i lijepo, da naši korisnici pokazuju primjerenu kulturu ponašanja i konačno, da na svim područjima postižemo vrhunske rezultate. Zato i našim mladima pokazujemo da je uspjeh moguć i da svoje sposobnosti koriste za velika ostvarenja. Mladima treba kvalitetan sadržaj za učenje, dobri uzori i mnogo razumijevanja od svih koji ih dotiču! Ugođaj je biti dio ove ‘velike’ porodice mladih osoba u Studentskom centru“, kazao je on. 

Također, osvrnuo se i na to šta ustanove, kakva je i Studentski centar, trebaju ponuditi, kako bi mladi imali priliku ispoljavati svoje kreativne sposobnosti, usmjeravati svoju energiju, znanje i ambicije na društveno-korisne projekte i aktivnosti.

„Stalna interakcija koja treba rezultirati razmjenom iskustava. Mladi koje tretiramo na razini akademske zajednice već imaju iskustva koja su od značaja za sve i to treba koristiti. Rukovodstvo Studentskog centra planskim aktivnostima i stalnom komunikacijom s mladima kroz različite kanale kominiciranja dolazi do važnih informacija koje oblikuju naš odnos. Propisi, programi i drugi dokumenti su samo okvir, odnosno staza po kojoj se krećemo da bismo pokazali svoju osobnost u punom kapacitetu. Forma je pomagalo u razvoju koji će u konačnom rezultatu otkriti suštinu“, istaknuo je direktor. 

Naveo je da su korisnici Studentskog centra kroz razne ‘aktive’ često lideri u vođenju projekata humanog djelovanja do sofisticiranih edukativnih programa.

„Oni su glavni promotori ‘našeg’ rada. U projekte Studentskog centra se prijavljuju i uključuju studenti i mladi iz drugih obrazovnih ustanova. Stoga naša saradnja s mladima je stalna aktivnost i kroz taj oblik ćemo tražiti nova područja i pružati odgovore koji treba, društvo, zajednica, porodica i pojedinac“, zaključio je Ismail-ef. Smajlović u razgovoru za Agenciju MINA. 

Studentski centar Islamske zajednice pruža usluge smještaja i ishrane za sve redovne studente Univerziteta u Sarajevu. U domu su smješteni studenti sa različitih fakulteta.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x