Somun Superstar: Ramazanski somuni mirišu ulicama Toronta

Podijelite ovaj članak:

Somun Superstar u kanadskom gradu samo za ramazan nudi somune sa ćurokotom, tradicionalno pecivo koje povezuje sa rodnom Bosnom i Hercegovinom.

Mnogi su mišljenja kako je hrana za ljude daleko od svoje domovine najbolja veza sa rodnim mjestom, sa podnebljem iz kojeg potiču, odakle su im korijeni. Kaže se kako miris, okus, toplina zalogaja bude sjećanja na nekadašnja porodična okupljanja, zajedničke ručkove, proslave, praznike…

Ipak, mnogi su uskraćeni za tako nešto, pogotovo oni rođeni u Bosni i Hercegovini i rasuti po “bijelome svijetu”. Teško je u dalekim krajevima Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade doći do nekog zalogaja koji će biti kao onaj sa Balkana.

Veza sa domovinom

„Somun u Kanadi, daleko od Bosne i Hercegovine u vrijeme ramazana, nama znači mnogo“, govori za Al Jazeeru Alija Topuz, čest gost ove pekare.

Njegova supruga Jasmina i on su rođeni u Mostaru, upoznali su se u Kanadi i 20 godina su u braku. Imaju dvoje djece i koriste svaku priliku da dođu nazad na Neretvu. Bave se nekretninama, a otkako su u Torontu dio su džemata Bosanske islamske asocijacije Gazi Husrev-beg u Torontu.

„Biti u mogućnosti da podijelimo ramazanske somune iz Somun Superstara za iftar sa članovima naše zajednice u BIAGHB i BCRA (humanitarno društvo Bosnian Canadian Relief Association), još je više značajno jer svima nama nedostaje taj lijepi miris ramazanskog somuna sa ćurokotom.“

Topuz kaže kako se veliki broj humanitarnih akcija odvija svake godine „uz pomoć naše zajednice u okolini Toronta, a kao i svake godine za ramazan, BCRA organizuje zajednički iftar za svoje donatore i članove gdje će ove godine biti na soframa i ramazanski somuni iz Somun Superstara“.

“Big Bang” ćevapi

Kao što samo ime kaže, somun je glavna zvijezda restorana Sanje i Alena koji su otvorili prije nekoliko godina. No, on postaje još bogatiji, raskošniji u ramazanske dane…

„Najveća promjena u našem restoranu tokom ramazana je taj prepoznatljivi miris ćurekota, jer ga na somune stavljamo isključivo dok traje ramazan. Dakle, naš glavni proizvod postaje još ukusniji i još mirisniji upravo tokom ramazana. Naravno, naši redovni kupci primijete tu promjenu, pitaju nas kakve su to crne sjemenke, pa onda mi s njima podijelimo priču o specijalnim ramazanskim somunima i o tradiciji koja se, evo sada i u Torontu, sa ljubavlju održava“, navodi Alen Zukanović.

„U ponudi Somun Superstara se nalazi dosta specijaliteta koji su inspirisani bosanskom tradicionalnim kulinarstvom, ali prilagođeni ukusima naših sugrađana iz Toronta, jedne od velikih svjetskih metropola. Tako da mi ne zaziremo da ćevapčiće i somun ponudimo kao sendvič pod imenom ‘Big Bang’, jer pored kajmaka i luka, u sastojcima ima ajvar, ljuti adžuka sos i ukiseljeni piyaz sa sumak začinom – eksplozija ukusa!“

AJB

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Somun Superstar: Ramazanski somuni mirišu ulicama Toronta […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x