Španija/Duhanskim kompanijama će se naplatiti računi za čišćenje opušaka

Prema novim ekološkim propisima u Španiji, duhanske kompanije će morati platiti račun za čišćenje miliona opušaka koje pušači odbace svake godine.

Stop cigarette, woman hands breaking the cigarette with clipping path
Presuda, koja stupa na snagu ovog petka, dio je paketa mjera za smanjenje otpada i povećanje recikliranja. Uključuje zabranu jednokratnog plastičnog pribora za jelo i tanjira, štapića za vatu, čaša od ekspandiranog polistirena i plastičnih slamki, kao i smanjenje plastične ambalaže za hranu.
Zakon je u skladu s direktivom Evropske unije kojom se ograničava upotreba plastike za jednokratnu upotrebu i čiji je cilj obavezati zagađivače da očiste nered koji stvaraju, prenosi The Guardian.
Proizvođači cigareta također će biti odgovorni za educiranje javnosti da ne odbacuju svoje opuške u javnom prostoru, ali ostaje nejasno kako će se čišćenje provesti ili koliko će to koštati.
Jedna katalonska studija procijenila je troškove između 12 i 21 eura po građaninu godišnje, ukupno do 1 milijarde eura (882.000 funti).
Katalonska vlada predložila je uvođenje sheme po kojoj bi se opušci cigareta mogli otkupiti za 0,20 eura po komadu, što bi dodalo 4 eura trenutnoj prosječnoj cijeni od 5 eura za kutiju od 20 cigareta, a ta shema još nije uvedena.
Pretpostavlja se da će duhanske kompanije trošak prebaciti na potrošača, što će biti još jedan poticaj za odvikavanje od navike. Prema prošlogodišnjoj vladinoj statistici, oko 22% Španaca puši (16,4% žena i 23,3% muškaraca) u poređenju s prosjekom EU od 18,4%.
Ipak, uprkos velikom broju pušača, naročito među mladima, javno mnijenje zalaže se za pojačana ograničenja pušenja na javnim mjestima.
Opušci cigareta jedan su od najprisutnijih oblika otpada i potrebno im je oko 10 godina da se razgrade, pri čemu se ispuštaju otrovne tvari poput arsena i olova.
Prema nevladinoj organizaciji Ocean Conservancy, opušci cigareta najčešći su oblik onečišćenja mora, čak više od plastičnih kesa i boca, a procjenjuje se da ih se u okeane odbaci oko 5 milijardi.
U interesu javnog zdravlja i kako bi se smanjio broj opušaka koji ulaze u more, oko 500 španskih plaža proglašeno je bez dima. Prošle godine, Barselona je zabranila pušenje na svih 10 gradskih plaža.
The Guardian
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x