Srbija se ponovo jedina u regionu nije usaglasila sa EU sankcijama protiv Rusije

Podijelite ovaj članak:

Srbija se ponovo nije usaglasila sa novim odlukama Savjeta Evropske Unije o restriktivnim mjerama protiv Rusije.

U saopštenju visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja (Josep Borrell) o usklađivanju ostalih država sa odlukama EU spominje se da su se od zemalja kandidata Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina, usaglasile sa odlukama EU o sankcijama.

Pored njih, sa odlukama EU to su učinile i zemlje Evropskog ekonomskog prostora među kojima su Island, Lihtenštajn i Norveška.

“Oni (zemlje koje su se uskladile) će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. Evropska Unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”, navodi se u deklaraciji evropskog šefa diplomatije.

Radi se o nizu paketa novih sankcija koje je EU uvela protiv Rusije u toku decembra prošle godine.

Srbija je važila za lidera u pristupnom procesu. Jedina je zemlja regiona koja se do sada nije usaglasila ni sa jednom odlukom EU po pitanju sankcija Rusiji, a koje su odgovor na agresiju na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022.

Zbog tvrdog stava i odbijanja da uvede sankcije Rusiji, zvanični Beograd u prethodnoj godini, nije učinio ni jedan korak po pitanju napretka u procesu evropskih integracija.

EU redovno poziva Srbiju da usaglasi njenu spoljnu politiku sa politikama EU, prenosi Radio slobodna Evropa.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don't know much about a certain place. Can you help me?

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x