SRETAN VAM 1. MART – ZA nezavisnost, izbor je građana Bosne i Hercegovine

Podijelite ovaj članak:

Pravo glasa imalo je 3.255.209 građana, a ZA je reklo njih 2.073.568

Od ukupnog broja stanovnika gotovo 75% ili 3/4 imale su pravo glasa.

Na referendumu, odgovorom ZA, izjasnilo se preko 2,07 miliona stanovnika Bosne i Hercegovine.

Prema popisu iz 1991. godine:

▪️Muslimana je bilo 1.902.956 [sa pravom glasa 1,425 mil]
▪️Srba je bilo 1.366.104 [sa pravom glasa 1,024 mil]
▪️Hrvata je bilo 760.852 [sa pravom glasa 0,571 mil]
▪️Jugoslavena je bilo 242.682 [sa pravom glasa 0,181 mil]
▪️Drugih(zbirno) je bilo 103.809 [sa pravom glasa 0,078 mil]

Ukoliko se malo bavimo samo matematikom, možemo dobiti zanimljive rezultate koji će otkriti pravu sliku izbora i opovrgnuti tezu neprijatelja Bosne i Hercegovine da da su za nezavisnost na referendumu bili samo Muslimani odnosno Bošnjaci.

Scenarij 1. – Muslimani, Jugosloveni i svi ostali su bili za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

U ovom scenariju, ukoliko bi sve tri navedene grupe glasale ZA, za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, u ukupnom zbiru to bi bilo 1,684 miliona glasova ZA, a ukupno ih je bilo 2,07 miliona. Razliku od 0,386 miliona glasova do ukupnog broja onih koji su glasali za nezavisnost činili su glasovi Srba i Hrvata. To bi bilo više od 25% od ukupnog broja propadnika ova dva naroda sa pravom glasa.

Scenarij 2. – Muslimani, Hrvati i drugi, bez Srba i Jugoslovena su odabrali nezavisnost.

U ovom scenariju, matematika može potvrditi ovakve izjave. Ukoliko bi svi Muslimani, Hrvati i svi ostali izuzev Srba i Jugoslovena, glasali sa ZA, to bi donijelo broj od 2,07 miliona, što je stvarni broj glasova ZA na referendumu. Međutim, ovdje govorimo o 100% izlasku na izbore svih koji su imali pravo glasa i 100% izjašnjavanju sa ZA, što je, priznati ćemo malo vjerovatno.

Scenarij 3. – Najrealniji, najvjerovatniji i najobjektivniji scenarij.

Za nezavisnost na referendumu, glasali su svi, samo u različitim procentima. Muslimani su glasali u apsolutnom broju, Hrvati su većinski glasali sa ZA, ostali u dobrom broju sa ZA, a značajan broj Srba, od onih koji su na referendumu glasali, reklo je ZA. Vjerovatno najmanji broj glasova ZA, došao je od strane Jugoslovena. Glasovima 90% Muslimana/Bošnjaka, što bi značilo preko 1,3 milion glasova ZA, zatim Hrvata sa preko 70% ili 0,35 miliona glasova, glasovima drugih sa oko 0,07 miliona, što je značilo da je za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i ZA na referendumu glas dalo 0,4 miliona Srba ili nekih 40% Srba sa pravom glasa.

Politike koje su planirale i vodile agresiju na našu domovinu, politike koje su planirale i godinama prije agresije na Bosnu i Hercegovinu imale pretenzije na našu domovinu sada kreiraju jedan opasan narativ. Pokušavaju nezavisnost Bosne i Hercegovine i volju građana na referendumu prikazati kao volju jednog naroda ili još gore volju jedne vjerske grupe.

Ovaj narativ je izuzetno opasan, a dodatno mu na težini daju patriotske snage koje na neki način, prihvataju ovu dogmu.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu se može na osnovu objektivnih činjenica [presude za zločine, agresiju, etničko čišćenje, genocid…] definisati kao napad iz mržnje i napad na pripadnike drugih zbog njihovih političkih, vjerskih, etničkih ili drugih ubjeđenja. To dodaje novu dimenziju agresiji na Bosnu i Hercegovinu, koja i dalje zadržava karakter teritorijalne pretenzije na Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, s druge strane, takođe činjenično potvrđeno, našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, njenu teritoriju i pravo da i Bošnjaci budu Bošnjaci, Hrvati budu Hrvati, a Srbi budu Srbi, a da pri tome svi budu Bosanci i Hercegovci, branile su sve patriote, svih etnija, vjera, političkih i ko zna kakvih sve ne ubjeđenja.

U tome je razlika, zna se, ko, kako i zbog čega je napao i vršio agresiju na Bosnu i Hercegovinu, ali ono što se jako često ostavi po strani i pripisuje se ekskluzivitet, treba naglas reći – Bosnu i Hercegovinu su branili njeni građani, Bosanci i Hercegovci, među njima je bilo i Bošnjaka, Srba, i Hrvata, i drugih patriota.

NEKA ŽIVI NAŠA DOMOVINA BOSNA I HERCEGOVINA!

🇧🇦

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] SRETAN VAM 1. MART – ZA nezavisnost, izbor je građana Bosne i Hercegovine Post Views: 1 # gay# religija# svijet […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x