Šta danas za ručak: Ukusna i zdrava teleća čorba

Podijelite ovaj članak:

Ukoliko ste u potrazi šta danas kuhati za ručak, donosimo recept za ukusnu i zdravu teleću čorbu.

Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa (npr. teleće rebro ili teleće meso za juhu)
  • 1 veliki luk, sitno nasjeckan
  • 2 mrkve, narezane na kolutove
  • 2 krompira, narezana na kockice
  • 2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
  • 1 stabljika celera, narezana na kolutove
  • 1 lovorov list
  • 1/2 kašičice mljevenog crvenog papra (po ukusu)
  • 1/2 kašičice sušenog majčinog dušica (opcionalno)
  • Sol i svježe mljeveni crni biber po ukusu
  • 2 litre goveđe ili pileće juhe (možete koristiti i vodu)
  • Svježi peršun ili vlasac, nasjeckani, za posluživanje

Upute za pripremu teleće čorbe:

  1. U velikom loncu zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckan luk i češnjak te pirjajte dok ne postanu mekani i staklasti, oko 5 minuta.
  2. Dodajte teleće meso i kratko ga pržite sa svih strana kako bi se zapeklo.
  3. Nakon što se meso zapeklo, dodajte mrkvu, krumpir, celer, lovorov list, mljeveni crveni papar, majčinu dušicu (ako koristite), sol i papar. Promiješajte sve sastojke kako bi se dobro sjedinili.
  4. Ulite goveđu ili pileću juhu u lonac tako da prekrije sve sastojke. Ako nemate juhu, možete koristiti običnu vodu, ali svakako provjerite okus i po potrebi dodajte više začina.
  5. Pustite da juha proključa, smanjite vatru na nisku razinu i poklopite lonac. Kuhajte juhu na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso i povrće ne omekšaju i juha se zgusne.
  6. Nakon što je juha gotova, maknite lonac s vatre i uklonite lovorov list.
  7. Poslužite toplu teleću čorbu posipanu svježim peršinom ili vlascem.

Ova teleća čorba je ukusno i hranjivo jelo koje će zagrijati vaše tijelo, posebno tokom hladnih dana. Uživajte u pripremi i konzumaciji!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x