Ukoliko ste u potrazi šta danas kuhati za ručak, donosimo recept za ukusnu i zdravu teleću čorbu.
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa (npr. teleće rebro ili teleće meso za juhu)
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 2 mrkve, narezane na kolutove
- 2 krompira, narezana na kockice
- 2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
- 1 stabljika celera, narezana na kolutove
- 1 lovorov list
- 1/2 kašičice mljevenog crvenog papra (po ukusu)
- 1/2 kašičice sušenog majčinog dušica (opcionalno)
- Sol i svježe mljeveni crni biber po ukusu
- 2 litre goveđe ili pileće juhe (možete koristiti i vodu)
- Svježi peršun ili vlasac, nasjeckani, za posluživanje
Upute za pripremu teleće čorbe:
- U velikom loncu zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckan luk i češnjak te pirjajte dok ne postanu mekani i staklasti, oko 5 minuta.
- Dodajte teleće meso i kratko ga pržite sa svih strana kako bi se zapeklo.
- Nakon što se meso zapeklo, dodajte mrkvu, krumpir, celer, lovorov list, mljeveni crveni papar, majčinu dušicu (ako koristite), sol i papar. Promiješajte sve sastojke kako bi se dobro sjedinili.
- Ulite goveđu ili pileću juhu u lonac tako da prekrije sve sastojke. Ako nemate juhu, možete koristiti običnu vodu, ali svakako provjerite okus i po potrebi dodajte više začina.
- Pustite da juha proključa, smanjite vatru na nisku razinu i poklopite lonac. Kuhajte juhu na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso i povrće ne omekšaju i juha se zgusne.
- Nakon što je juha gotova, maknite lonac s vatre i uklonite lovorov list.
- Poslužite toplu teleću čorbu posipanu svježim peršinom ili vlascem.
Ova teleća čorba je ukusno i hranjivo jelo koje će zagrijati vaše tijelo, posebno tokom hladnih dana. Uživajte u pripremi i konzumaciji!