Steže se omča oko bosanskog vrata: Zukić pozvao Bećirovića na reakciju ukoliko Mađar preuzme komandovanje EUFOR-om u BiH

Podijelite ovaj članak:

Nakon što je austrijski list ˝Der Standard˝ objavio da će Austrija prvi put nakon 15 godina prepustiti komandno vodstvo nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Mađarskoj naredne godine, isti list pojasnio je da to vodi ka neizvjesnosti na terenu jer ljudi strahuju od političkog utjecaja iz Budimpešte.

“Der Standard˝ navodi da bi dolaskom Mađara na čelo EUFOR-a u Bosni i Hercegovini moglo doći i do neizvjesnosti zbog orijentacije neliberalne i autokratske vlasti u Mađarskoj, kao i podrške mađarskog premijera Viktora Orbana Miloradu Dodiku, predsjedniku Rs-a. Inače, Mađarska se protivi sankcijama Dodiku, iako je on već godinama pod američkim sankcijama.

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Muamer Zukić u svojoj reakciji navodi da se steže omča oko bosanskog vrata.

˝Pozivam Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine da podigne glas protiv najave da će komandu nad EUFOR-om u Bosni i Hercegovini preuzeti Mađarska, odnosno njen aktuelni autokratski i antibosanski režim. Dosad je EUFOR-om u Bosni i Hercegovini komandovala Austrija. Riječ je o misiji ‘Altea’ vojnih snaga EU, kako im sam naziv govori – European Union Force (EUFOR), a čiji je mandat očuvanje mira u Bosni i Hercegovini i zaštita primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma. U vrijeme kad Dodik ruši Dejtonski sporazum i ozbiljno ugrožava mir u državi, komandovanje vojnim snagama EU u Bosni i Hercegovini preuzima režim njegovog prijatelja Orbana, poznatog evropskog desničara i čovjeka koji praktično otvoreno podržava antidržavno djelovanje koje dolazi iz političkog Rs-a˝, naveo je Zukić.

Zukić je naglasio da prijatelji separatista i radikali trebaju spriječiti separatiste u njihovom separatizmu i radikalizmu.

˝I mi sad u to trebamo povjerovati?! Teško da je to slučajnost! Očigledno se veže omča oko bosanskog vrata! Nažalost, na toj omči i EU ima svoj čvor˝, zaključio je Zukić.

Inače, iako se govori o povećanju trupa EUFOR-a za sada nema potvrde da će se novi vojnici pridružiti misiji EUFOR-a u BiH. Neke nezvanične informacije govore da se tome protivi i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Saff.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x