Iz RS poručuju reisul-ulemi: Srpske žrtve nisu pale za novi sukob

Podijelite ovaj članak:

Zvaničnici Republike Srpske i boračka udruženja osuđuju poruku poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da se Bošnjaci neće predati i da će se izboriti za, kako kaže, svaki pedalj ove zemlje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik porčio je da je BiH bošnjačka koliko je srpska i hrvatska.

Iz boračkih organizacija pozivaju Kavazovića da odbaci opasnu političku retoriku i da, kao vjerski poglavar, radi na pomirenju među narodima.

Poručuju da srpske žrtve nisu pale za novi sukob, već za mir i slobodu na koju bi i najviši vjerski poglavari trebalo da pozivaju.

– Da je pravne države, ali BiH to nije, protiv Kavazovića bi već bila podnesena krivična prijava, već bi mu SIPA došla na vrata i odvela da ga ispita – kaže Goran Šehovac, predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac”.

Šehovac pita šta će to Bošnjaci sačuvati, na koji način, protiv koga se bore i ko im je neprijatelj.

– Srbi će uvijek čuvati Republiku Srpsku, a čuvaće i BiH – poručuje Šehovac.

Potvrđuje to i prvi čovjek grada kojeg su, usljed ratnih dejstava, osnovali izbjegli i protjerani sarajevski Srbi. Gradonačelnik Ističnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poziva na srpsku sabornost jer je, kaže, jasno da islamska zajednica i političko Sarajevo udruženo mrze sve srpsko. A boli ih, naglašava Ćosić, što je BiH vjekovno srpska.

– BiH je vjekovna srpska zemlja, dominantno srpska zemlja. Zašto nama govoriti o pedljima ove zemlje, kad su svi pedlji ove zemlje natopljeni srpskom krvlju. Naši preci su dali krv za oslobođenje od agresora koji su dolazili sa drugih prostora, a oslobađali smo i Hrvate i Bošnjake – kaže Ćosić.

Međutim, Kavazović ne odstupa od ratne ideologije SDA – da žrtvuje mir zarad unitarne BiH. Upozorava na to ministar u Savjetu ministara Staša Košarac i podsjeća na brojne srbomrzačke poruke reisa Kavazovića tokom njegovog 11-ogodišnjeg djelovanja na čelu Islamske zajednice – poput onih kada je Srbe nazivao “Vlasima” ili kada je Bošnjake pozivao da se spreme da BiH brane oružjem.

– Reis Kavazović treba da se okane takve retorike. Neka konačno izađe iz uloge SDA-ovog radikalnog jurišnika! Kavazovićevi pusti snovi o unitarnoj islamskoj državi ostaju to što jesu – pusti snovi! Mi ne damo naša Ustavom i Dejtonom zagarantovana prava. Ništa tuđe ne želimo – poručuje Košarac.

Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske poziva na hitan sastanak Međureligijskog vijeća BiH, zbog ratnohuškačkih poruka Islamske zajednice.

U bošnjačkim političkim redovima muk, a nema reakcije ni međunarodne zajednice.

RTRS

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Iz RS poručuju reisul-ulemi: Srpske žrtve nisu pale za novi sukob Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x