Stižu proljetne alergije: kako ih spriječiti?

Podijelite ovaj članak:

S prvim proljetnicama nerijetko stižu i neki ne tako dobri momenti – alergije koje su specifične za ovo doba godine.

Dolazi proljeće, a sa njim i proljetna alergija. Kada drveće počinje cvjetati, ogromne količine peludi se dižu u zrak, izazivajući godišnji ritual kihanja i šmrcanja. Veliki broj ljudi u svijetu je žrtva sezonske alergije, i ta brojka stalno raste.

Neposredni uzrok alergije je pelud – sićušne čestice, koje biljke ispuštaju u zrak. Kada pelud ulazi u nos alergične osobe, imuni sistem burno reagira na njega, smatrajući ga napadačem. Pošto imunitet alergične osobe smatra alergen opasnim, oslobađa antitijela – koja inače koristi za obranu od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama.

Antitijela napadaju alergen, što uzrokuje ispuštanje histamina u krv. Upravo taj histamin uzrokuje alergijske simptome.Osim toga većina alergičara su i nezadovoljni, letargični, dekoncentrirani, imaju problema sa spavanjem, ali i druženjem s drugim osobama jer ne žele da ih itko vidi u tom stanju.

Proljetne alergije kod djece

Alergije se kod beba počinju manifestovati tek poslije navršene devete sedmice života. Međutim, čak i tada se pojavljuju uglavnom alergije na hranu, a simptomi se manifestuju kroz povraćanje, proliv i osip na koži.
Malom djetetu predstavlja veliku opasnost kada ima dijareju ili kada povraća, te se preporučuje da se ono nakon takvih simptoma odmah odvede doktoru kako bi se utvrdilo da li je u pitanju alergija ili neki drugi problem.

Djeca nemaju većih problema sa respiratornim alergijama prije prve godine, a kada se takvi tipovi alergije pojave, djeci mlađoj od četiri godine se ne daju tablete i sprejevi protiv alergije, već se vode na inhalaciju.

U slučaju alergije kod djeteta mlađeg od četiri ili pet godina, koristi se baby inhaler koji izgleda kao maska na kojoj je pumpica. Djetetu se to stavi na lice i onda ono udiše iz te maske.

Kako se liječiti?

Kada govorimo o liječenju alergije, važno je odmah napomenuti da se alergije ne mogu izliječiti, ali se postojećim lijekovima simptomi bolesti mogu ublažiti ili čak u potpunosti ukloniti.

Kako bismo znatno ublažili intenzitet alergije, prvo što možemo napraviti je kontrolirati okoliš u kojem boravimo. To podrazumijeva izbjegavanje ili eliminiranje tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju. Pri povratku izvana potrebno je isprati nosnu sluznicu, što bi trebalo biti sastavni dio higijene alergičara. Izloženost ćemo smanjiti i prozračivanjem prostorija u kojima boravimo, najbolje navečer kada je koncentracija peluda u zraku najniža.

Prvi i najčešće propisivani lijekovi su antihistaminici – protuupalni lijekovi koji sprječavaju djelovanje histamina odgovornoga za pojavu simptoma kod alergijskih reakcija. Antihistaminici se mogu primjeniti lokalno, u obliku spreja za nos ili kapi za oči, te u obliku tableta.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x