Studenti porijeklom iz BiH kreirali platformu za pomoć izbjeglicama u Americi

Podijelite ovaj članak:

U Saint Louisu, GlobalHack7, tehnološki neprofitna organizacija, održala je takmičenje softvera u korist pojedinaca koji su rođeni u inozemstvu. Događaj se odvijao u Chaifetz Areni na kampusu Univerziteta Saint Louis. Timovi učesnika dobili su četiri moguća područja fokusiranja kako bi izgradili svoje softverske projekte. Ove oblasti su uključivale zapošljavanje, navigaciju resursima i sistemima, uočavanjem živih iskustava i pronalaženjem zajednice.

Hakatoni su dizajnirani u namjeri da imaju pozitivan društveni uticaj u zajednici, obično kroz partnerstvo sa jednim ili više javnih lica koja trebaju pomoć u rješavanju tehnološkog pitanja. Kroz ove događaje, učesnici GlobalHack7 mogli su napraviti pomak u svojoj zajednici gradeći inovativne softvere. Hakaton je privukao 712 učesnika, i preko 100 finalnih timova iz cijelih Sjedinjenih Država u oktobru 2018 godine.

image

Hakaton je okupio softverske inženjere, dizajnere, preduzetnike, tehnologe i građane za softverska takmičenja, među kojima su se našli i dvojica bosanaca Belmin Hušić i Hamza Dizdarević, studenti Saint Louis Univerziteta. Njihov cilj bio je da izgrade inovativni tehnološki patent za rješavanje problema iz stvarnog svijeta. Za vrijeme dvodnevnog hakatona, Belmin i Hamza sa svojim timom kreirali su “Gateway Forward”, platformu koja povezuje novopristigle imigrante ili izbjeglice s ljudima koji dijele zajedničko nasljeđe i skup iskustava, kako bi pomogli u vođenju mnogih izazova i prilika s kojima se imigranti svakodnevno suočavaju.

Kako se društvena pitanja razvijaju u povećanom kontinuitetu, cilj im je bio stvoriti nove načine i metode za rješavanje stvarnih problema.

– Stvorili smo Gateway Forward kao platformu koja ima za cilj da povezuje novopristigle imigrante sa ljudima koji dijele zajedničku kulturu i iskustva. Ona im može pomoći da se nose sa mnogim izazovima i mogućnostima. Imigracija u Sjedinjene Države je dug i naporan proces, a proces se ne završava kada dođete. Na mnogo načina, to je tek početak. Ono što ste danas vidjeli je samo početak onoga što je moguće, istakao je Hamza u prezentaciji softverskog projekta navodeći kako imigranti i izbeglice koji su novi u Sjedinjenim Američkim Državama nailaze na mnoge izazove i prilike dok se naseljavaju u svoje nove zajednice. Izazovi uključuju pronalaženje posla i stanovanje, navigaciju birokratijom sistema u kojima moraju učestvovati, te mogućnosti pokretanja vlastitog biznisa.

image

Američko putovanje i uspjeh jednostavno ne bi bili mogući bez generacija imigranata koji su došli na područje Amerike iz svih krajeva svijeta. Gateway Forward tim sačinjavaju veterani tehnološke industrije i studenti koji su se okupili na GlobalHack7 u Saint Louisu: Annika Marthaler, Hamza Dizdarević, Pyi Theim Kyaw, Blake Peters, Belmin Hušić, Minh Vu, Gbrett Miller, and Paul S. Heirendt.

Kao rezultat hackatona, suosnivač GlobalHacka, Drew Winship, osnovao je Juristat, veliku platformu za podatke koju je za advokate izmislio kao “moneyball”. Nakon toga, startup je podigao više od 1,8 miliona dolara i sada zapošljava desetine u svojim uredima u centru St. Louisa. Hakatoni su odličan način da testirate svoje vještine u prijateljskom okruženju rješavanjem problema u stvarnom svijetu. Ovi događaji pružaju pojedincima platformu da zajedno rade kao tim da bi ideju pretvorili u održiv, radni prototip. Ko zna, možda Belmin i Hamza stvore elemente koji će kulminirati koncepte i prototipe te katalizirati proces rješavanja problema u Saint Louisu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x