Suvad Katana: Neostvarena želja mu je bila da trenira djecu na svojoj Grbavici

Prije 18 godina, na današnji dan, iznenada je u 36. godini života prestalo da kuca srce bivšeg reprezentativca Bosne i Hercegovine i fudbalera  Željezničara, Suvada Katane.

Suvad Katana rođen je 1969. godine u Trnovu, u naselju Delijaš. Njegovo odrastanje proteklo je u Sarajevu, a fudbalom se počeo baviti u najmlađim kategorijama Željezničara. Pionirska, kadetska i juniorska selekcija pokazale su da se radi o dobrom momku i talentovanom igraču, a u sezoni 1987/1988 dočekao je i debi u prvom timu, koji je upisao protiv Crvene zvezde iz Beograda.

Za Željezničar je nastupao sve do početka agresije na BiH. U tom periodu skupio je 112 nastupa i postigao tri gola, prije nego je napustio matični klub i svoju karijeru nastavio graditi u Belgiji. Tamo je nastupao za velikane Genk, Gent, i kao vrhunac karijere za veliki Anderlecht, nakon Anderlechta, ubilježio je i odlične partije nastupajući za Lokeren, nakon čega slijedi odlazak u Turskoj i nastupi za ekipu Adanaspora.

Reprezentativni dres naše zemlje službeno je oblačio 10 puta, a debitovao je na prvoj službenoj utakmici naše selekcije, u Tirani protiv Albanije. Napomenimo da je Suvad i ranije, doduše u nezvaničnim utakmicama nastupao za našu najbolju selekciju. Bio je učesnik humanitarnih utakmica koje su odigrane 9. i 22. marta 1993. godine, a koje su, uz saglasnost NSBiH, odigrane u Genku i Koblenzu.

Suvad je bio dobri čovjek i vrhunski fudbaler, patriota i čovjek posvećen svojoj porodici i pun ljubavi za svoju domovinu. Imao je suprugu Azru i dvoje djece.

Usljed srčanog udara, Suvad Katana je otišao zauvijek u 36. godini, 8. januara 2005. godine.

 

G. Admir
G. Admir
Articles: 134
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x