Svečanost polaganja kamena temeljca za islamski centar u Maljevcu 1. maja ove godine

Svečanost polaganja kamena temeljca za islamski centar u Maljevcu, Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj, bit će održana 1. maja 2023. godine, kazao je danas za Agenciju MINA Admir-ef. Muhić, imam džemata Maljevac.

– Obznanjujem radosnu vijest iz džemata Maljevac na današnji mubarek dan – 1. redžeb 1444. godine po Hidžri. Naime, dobili smo službeni termin za svečanost polaganja kamena temeljca za islamski centar u Maljevcu. To je odlučeno na sjednici Mešihata. Smatram izuzetno važnim da ovu informaciju i  radosnu vijest obznanim danas, u danu s kojim smo ušli u odabrane mubarek dane i mjesece – kazao je efendija Muhić.

Svečanost će biti održana ispred postojećeg mesdžida u Maljevcu, na zemljišnoj parceli koja je predviđena za izgradnju islamskog centra. Ujedno taj dan je predviđen i za početak radova na izgradnji.

– Predstoji nam veliki angažman i ogroman trud da pripremimo ovu veliku i nesvakidašnju svečanost na ulazu u Evropsku uniju, u blizini granice Hrvatske i BiH. Zahvalan sam predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji akademiku Aziz-ef. Hasanoviću, kao i službama koje su zadužene za graditeljstvo u Karlovačkoj županiji. Ponajprije hvala mojim džematlijama i vakifima koji svakodnevno rade i doprinose ovom, za nas velikom, projektu. U Medžlisu Islamske zajednice Karlovac s nestrpljenjem očekujemo ovu veliku svečanost koja će biti upriličena na 25. godišnjicu od osnivanja džemata Maljevac – naveo je on.

Dodao je da je “islamski centar u Maljevcu potreba muslimana koji žive u Karlovačkoj županiji”.

– U 176 kuća živi 1.000 vjernika muslimana u općinama Cetingrad, Vojnić i Topusko. Islamski centar će se prostirati na 434 m2. Munara će biti visoka 22,5 metra, a kupola visine 11,5 metara, s tri male kupole. Idejno rješenje uradila je arhitektica dr. Alma Pinjić iz Jablanice, dok je glavni projekt uradila arhitektica Željka Tomašić iz Zagreba – kazao je Muhić.

Džematlije džemata Maljevac svojim prilozima finansirale su kupovinu zemljišta i svu projektnu dokumentaciju.

– Dobijena je građevinska dozvola i konačno svečanost polaganja kamena temeljca i početak radova na izgradnji Islamskog centra u Maljevcu je 1. maja. Pozivamo dobrotvore da pomognu izgradnju ove Božije kuće – poručio je Muhić.

(Preporod info)

Redakcija
Redakcija
Articles: 304
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x