Švedski mediji oštro osudili slavlje Hrvata: Luka Modrić je vidio kako mu je djed ubijen u ratu

Kada se Hrvatska se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva, cjelokupan tim je slavio kontroverznom pjesmom koju je napisao ekstremno desni umjetnik Thompson.

– To je glupo i kod mnogih izaziva zlu krv, prenosi švedski Expressen.

 

Pjesma koju su igrači otpjevali domoljubna je izjava ljubavi prema pet različitih dijelova Hrvatske. Ništa čudno, gotovo kao da bi Šveđanin pjevao o svim švedskim pejzažima. Ali pjesma postaje problematična kada se istakne šesti, nepostojeći dio zemlje – Herceg-Bosna, stoji dalje u članku.

Herceg-Bosna je paradržava koju su formirali bosanski Hrvati separatisti tokom agresijepočetkom 90-ih.

U samoproglašenoj regiji izvršeno je etničko čišćenje uglavnom Bošnjaka, bosanskih Muslimana.

Ali 1994. godine, Hrvati i bosanski Muslimani su uz pomoć američkog predsjednika Billa Clintona zaključili mirovni sporazum koji je značio da Herceg-Bosna ne postoji.

– Zato je ova pesma uvredljiva i agresivna. Prenosi zamršenu politiku povezanu s ratom. Da je postojala Herceg-Bosna, to bi značilo da je današnjoj Hrvatskoj pripala trećinu današnje Bosne i Hercegovine.

Među pjevačima bio je, na primjer, Dejan Lovren. On sam ima bosansko porijeklo.

– A Luka Modrić je vidio kako mu je djed ubijen u ratu. Ne mogu da zamislim da igrači znaju šta ova pesma znači. Oni čak i ne razmišljaju u tom smislu. To svakako nije izgovor. Ono što rade je i dalje prilično naivno i glupo. To izaziva zlu krv kod mnogih ljudi, kaže stručnjak za Balkan Sanimir Rešić.

Pjesmu uz koju su slavili napisao je ekstremni desničar Marko Perković, takođe poznat kao Tompson. Scensko ime potiče od mitraljeza koji je koristio kada je učestvovao u bitkama 90-ih.

Između ostalog, svoje koncerte otvara frazom “za dom spremni” – “za domovinu spremni” na švedskom, što se izjednačava sa “seig heil” Adolfa Hitlera i nacista.  Svojim simbolima i svojom retorikom, Thompson aludira na fašističku ustašku stranku koja se zalagala za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

– Njegove pjesme su nevjerovatno polarizirane u Hrvatskoj. On je ratni veteran koji piše izjave ljubavi prema zemlji, ali su pjesme često previše agresivne i nacionalističke. Ima neke sljedbenike, ali ima mnogo onih koji osuđuju to što radi. Na primjer, hrvatska vlada ga ne želi miješati kada ga pozovu na komemoracije za ratnu pobjedu, kaže Sanimir Rešić za švedske medije.

Redakcija
Redakcija
Articles: 663
0 0 votes
Ocjena članka

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Švedski mediji oštro osudili slavlje Hrvata: Luka Modrić je vidio kako mu je djed ubijen u ratu […]

[…] Švedski mediji oštro osudili slavlje Hrvata: Luka Modrić je vidio kako mu je djed ubijen u ratu […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x