Traži se zabrana prevoza migranata u FBiH i njihov transport iz RS u USK

Podijelite ovaj članak:

Federalni zastupnici sa područja USK predložili su na današnjoj tematskoj sjednici Zastupničkog doma FBiH deset zaključaka kojim bi se riješilo pitanje migrantske krize na području ovog kantona.

U svojim zahtjevima, krajiški zastupnici osuđuju govor mržnje prema migrantima, te pozivaju da se hitno prestane sa tom praksom i prikazivanjem USK u negativnom kontekstu.

Od Vlade FBiH zatraženo je da iz tekućeg granta dodijeli tri miliona KM za potrebe Kantonalne bolnice i domova zdravlja USK, a od Vlade RS i MUP-a RS zatraženo je da u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Graničnom policijom BiH uspostave veći angažman u zaštiti državne granice između BiH i Srbije, te zabrane transport migrnata preko teritorije RS u USK.

 

Potpisnici zahtjeva od Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH zahtijevaju da pokrenu procedure izmjene i dopune Zakona o strancima, u kojem bi se izmijenile odredbe koje se odnose na ograničenje broja osoba koje mogu zatražiti azil u BiH. Od državnog nivoa vlasti zatražena je i izrada strategije za upravljanje migrantskom rutom u BiH, kako bi se teret krize ravnomjerno rasporedio na teritoriji cijele BiH.

U zaključcima je, izmešu ostalog, predloženo da se Vlada FBiH zadužuje da donese odluku o zabrani vršenja usluga javnog prevoza migranata na području cijele FBiH.

Zastupnici sa područja USK zatražili su od svojih parlamentarnih kolega da podrže predloženbe zaključke kako bi se riješio ovaj gorući problem sa kojim se već duže vremena suočava USK.

U nastavku pogledajte deset predloženih zaključaka.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x