Treba li ključ centrale SDA dati nekom mlađem ili je bolje staviti ključ u bravu?

Znate li onu priču kad su se srela dvojica Bošnjaka, pa jedan od njih se požali na stanje u državi i pita drugoga:
– Zašto je ovo ovako, ili što ne znamo upravljati državom ili što smo nezainteresovani za sve?
– Nit znam, nit’ me zanima, reče mu ovaj!
A stanje u državi je zaista alarmantno. Većinski narod, Bošnjaci, svodi se na vjersku skupinu i to još radikaliziranu, pa je zbog toga sve dozvoljeno da bi se držali pod kontrolom i da ne budu više politički faktor
Za to su ruku na srce krivi Bošnjaci najviše i oni koji su ih vodili od agresije na ovamo, ali sad nije vrijeme tražiti krivce među nama, vakat je tražiti riješenje za biološki opstanak.
Najvažniju bošnjačku stranku SDA, okupatori su proglasili za korumpiranu i radikalnu, pa su uključili svu mašineriju da je skinu sa vlasti. Da je razlog uistinu taj koji navode, onda bi sasvim sigurno bile sa njom skinute HDZ i SNSD, koje su sasvim sigurno i više korumpirane i radikalnije, uz hipoteku Udruženog zločinačkog poduhvata i genocida.
Dakle, vidi se iz aviona da nije to! Vidjelo se neki dan na “Večernjakovom pečatu” ko je nagrađen što prihvata stranke iz UZP, a nije im ko biva prihvatljiva stranka koja je branila goloruk narod i državu od nestanka.

A da je štošta truhlo u SDA, vidi se po patuljcima koji su napustili SDA i postali sluge zapada za njihovu prljavu rabotu. Najbolji dokaz da u SDA ima velikog šljama, karijerista i uhljeba koji bi za dobru platu prodali državu su baš bivši kadrovi SDA, koji su njeni najglasniji protivnici danas.
A ima li nade za SDA, pitao bi onaj lik s početka teksta prijatelja da je imao priliku pitati ga još šta?


Ima naravno, evo odgovorit ću ja na ovo hipotetičko pitanje, ali ako na predstojećem kongresu, jedini kandidat bude Bakir Izetbegović i tako postane doživotni predsjednik, onda mislim da nema!
Nisam od onih koji će ikad reći da je Bakir kriminalac, izdajnik, diktator…, ali da je nesposoban vidi se iz aviona. Bio bi podugačak spisak njegovih kardinalnih grešaka, ali evo da se osvrnem samo na zadnje izbore.
Njegovi botovi nas uvjeravaju da je on izborni pobjednik, iako je izgubio utrku za Predsjedništvo, a stranka nije u vlasti ni na državnom ni federalnom nivou.
Oni do te računice dolaze prostom matematikom, brojem glasova koje je osvojila SDA, ne razmišljajući da bi onaj rezultat ta stranka postigla i da je na Bakirovom mjestu bio kamen za kiseljenje kupusa!
Ta stranka jednostavno ima toliko pristalica. Imala bi ih i više, da ih je Bakir znao sačuvati i motivirati da izađu na izbore. U toj stranci je najveći broj iskrenih patriota i ljudi čista srca, ali tu mislim na obično članstvo. U vrhu stranke je kako rekoh nešto truhlo i svaki dan imamo nove dokaze da je to tako.
Jedan od rijetkih iz stare garde SDA, koji bi imao petlju stati na crtu svima i uvesti reda u stranku je sasvim sigurno Šemsudin Mehmedović, kojeg već ovih dana napadaju jastrebovi iz sjene, kao jedinog izglednog protivkandidata Bakiru. Ako on ne bi dobio prolaz, onda bi bilo vrlo teško naći mlađu karizmatičnu osobu koja bi preuzela tu ulogu. Da je Semir Efendić tu, on bi to bio kadar. Uz mlađeg i energičnijeg predsjednika SDA treba i potpuno novo Predsjedništvo stranke, ako želi sebi dobro.
Na kraju još da začepim usta ovima što brane Bakirov poraz pričom, da on nije mogao sam protiv njih jedanaest s nekoliko logičkih pitanja.
– Je li to Bakirova sposobnost ili nesposobnost da bude tako? Je li on mogao prije izbora od njih jedanaest pridobiti na svoju stranu barem trojicu i pobijediti ili je kao nesposoban političar pomislio da uz tako jaku stranku može sam protiv svih?
Ako jedna kuća ima dvanaest ukućana i podijele se na jedanaest na prema jedan, je li moguće da je dobar jedino taj što je ostao sam, a da baš svi drugi nevaljaju i žele srušiti tu njihovu zajedničku kuću?
Politika je umijeće ubjeđivanja i pridobijanja na svoju stranu onih koji nisu iz tvog političkog tabora. Nema nikakvog smisla puniti dvorane, trgove i stadione svojim pristalicama i njih ubjeđivati da glasaju za tebe, a samo to je Bakir radio na prošlim izborima.
Puno veću korist bi imao da je barem još sa dvojicom ukućana na vrijeme dogovorio koaliciju i ubjedio njih da nije tako loš kako oni drugi govore!

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Treba li ključ centrale SDA dati nekom mlađem ili je bolje staviti ključ u bravu? Post Views: 0 […]

[…] Treba li ključ centrale SDA dati nekom mlađem ili je bolje staviti ključ u bravu? Post Views: 371 […]

[…] Treba li ključ centrale SDA dati nekom mlađem ili je bolje staviti ključ u bravu? […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x