Trebamo li se diviti našim penzionerima na vlasti, kad ovo pročitamo?

Podijelite ovaj članak:

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern najavila je danas da će podnijeti ostavku na svoju funkciju najkasnije 7. februara. Ova 42-godišnja žena, koja je vodila zemlju kroz prirodne katastrofe, pandemiju Covid-19 i najgori teroristički napad u istoriji, objasnila je da više nema dovoljno snage.

„Ja sam čovek. Radimo najbolje što možemo dok možemo, a onda je vrijeme da krenemo. I došlo je vrijeme za mene”, rekla je ona na sastanku svojih članova Laburističke partije. Rekla je i da će podnijeti ostavku najkasnije 7. februara, manje od tri godine nakon pobjede na izborima koji su joj osigurali drugi mandat.

“Vjerujem da je upravljanje državom najprivilegiraniji posao koji svako može imati, ali i jedan od najzahtjevnijih”, rekla je ona. Ona je dodala da ne možete i ne smijete raditi takav posao “ako nemate pun rezervoar i rezervu za neočekivane izazove”.

Najavila je da će Novi Zeland dobiti novog premijera nakon opštih izbora, koji će biti održani 14. oktobra, i istovremeno navela da se sama neće kandidovati na njima. Rekla je i da će do izbora biti poslanik u izbornoj jedinici. Kada je 2017. godine sa 37 godina izabrana za premijerku, postala je najmlađa žena na čelu vlade na svijetu.

Na konferenciji za novinare potvrdila da će izbori biti održani 14. oktobra, ali da se ona sama neće kandidovati za reizbor.
Arden ima četverogodišnju kćerku Neve, Ardern i rekla je da se raduje što će provesti vrijeme s njom kada ove godine krene u školu. U poruci svom vereniku Clarku Gayfordu napisala je: “Hajde da se konačno venčamo.”

Tokom svog premijerskog mandata, stekla je međunarodno priznanje za svoje saosećajno postupanje u masakru u džamiji u Christchurchu 2019. godine, u kojem je ubijen 51 muslimanski vjernik, a 40 drugih povrijeđeno. Kasnije te godine, pohvaljena je zbog svog odlučnog vodstva tokom fatalne erupcije vulkana Bijelo ostrvo, poznatog i kao Whakaari. Mnoge zemlje su takođe bile inspirisane njegovim učinkom tokom pandemije covid-19.

Od 2020. godine, njena vlada se bori. Njena popularnost je ometena rastućom inflacijom, nadolazećom recesijom i konzervativnom opozicijom koja se ponovo oporavlja. Premijerka Ardern krasila je naslovnice britanskog Voguea i Time magazina, ali se njoj čini da je popularnija u inostranstvu nego kod kuće, što je jedan od razloga ostavke.

Otkud crpe energiju naši penzioneri treba se upitati na kraju. Halid Genjac, Dušanka Majkić, Bisera Turković, Bakir Izetbegović, Daagan Čović, Nebojša Radmanović i mnogi drugi ne misle sa svojih pozicija otići dok ih azrail odvede na drugi svijet!

Ko je Jacindi kriv, što se nije kružila sa članovima porodice kao ovi naši i slabo brine o njima, morala bi naći energije dok i praunuče ne zbrine!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x