Trg Alije Izetbegovića u Prizrenu

Podijelite ovaj članak:
Piše, Ćerim Bajrami
Danas je u Prizrenu na Kosovu ponovo postavljena tabla s natpisom ‘Trg Alije Izetbegovića’, blizu opštinskog suda i centralne policijske stanice, na raskrsnici triju najprometnijih ulica u ovom gradu, od kojih su dvije imenovane po prvom predsjedniku Kosova Ibrahimu Rugovi i Vilijamu Vokeru, državljaninu SAD angažiranom u OESC-u uoči i tokom rata na Kosovu.
Demokratska stranka Bošnjaka – Koalicija Vakat je više puta zahtjevala da se ova oznaka na trgu ponovo postavi, jer je unazad nekoliko godina bila uklonjena zbog renoviranja ovih uliica.
Činu postavljanja su prisustvovali i čelni ljudi DSB – koalicije Vakat, predstavnici bošnjačkog NVO sektora i neki građani.
Prisutnima i medijima se obratio i predsjednik DSB – Vakat Rasim Demiri i odbornik ove političke opcije Sead Arifi te savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova i dijaspore Ćerim Bajrami.
Ovim povodom sam istakao :
“Mi Bošnjaci Kosova u većini, naravno, se ponosimo i ovim činom (ponovnog postaljanja table s natpisom ‘Trg Alije Izetbegovića’), jer smo ponosni kao i većina cijelog bošnjačkog naroda sa rahmetli Predsjedinikom Alijom Izetbegovićem, odnosno njegovom historijskom ulogom u očuvanju i bošnjačkog naroda i Države Bosne i Hercegovine.
Njega cijene i pripadnici albanskog naroda, zasebno u Republici Kosovo.”
… …
Također mislim da treba redovno podsjećati – da nije bilo Armije BiH i njenog otpora srbijanskoj agresiji, i kasnije i Hrvatskoj, ne bi bilo u međuvremenu ni nas Bošnjaka u državama regije Zapadnog Balkana kao priznatih nacionalnih manjinskih naroda, nit priznanja našeg maternjeg bosanskog jezika.
Neka je hairli i ovaj simbolični čin svim Bošnjacima.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x