Tutinac Amel Derdemez nagrađen od berlinske policije za civilnu hrabrost i neustrašivu akciju

Načelnik Odjela 2 Državne kriminalističke policije Berlina (LKA 2) uručio je priznanje i novčanu nagradu Amelu Derdemezu porijeklom iz Tutina, u znak zahvalnosti za civilnu hrabrost. Radeći kao dostavljač paketa, Derdemez se suprostavio, a onda uspio da zasutavi i zadrži prevaranta kojeg je policija kasnije uhapsila.“Danas veliku zahvalnost dugujemo jednom posebnom civilnom junaku. Riječ je o Amelu D. Dostavljač paketa je ove nedjelje dobio priznanje za neobičnu akciju i hrabrost civila. Načelnik kriminalističke policije Ring, predvodnik našeg LKA 2, je heroju predao novčanu nagradu u znaku zahvalnosti”, saopćila je berlinska policija.U petak poslije podne, 16. decembra 2022. Amel je, kao vozač isporuke u Pankowu, za vrijeme posla dobio zadatak od jednog čovjeka da dostavi određeni paket, takozvani “Ekskluzivni paket” u vrijednosti od 500 eura. Amel je od ovog čovjeka tražio da mu pokaže svoja dokumenta, ali pasoš koji čovjek drži u ruci Amelu na liči na originalni.

Amel tada odbija da prihvati paket i govori čovjeku da će da pozove policiju i da će da zadržati njegov, po svemu sudeći, lažni pasoš do dolaska policije. Odmah zatim ovaj čovjek ulazi u vozilo kod Amela počinje ga daviti i udarati. Amel pruža snažan otpor udarcima, a napadač potom počinje da bježi. Amel ga ubrzo stiže, uspijeva ga savladati, baciti na pod i držati ga tako do dolaska policije. Amel ga je držao i nije popuštao, iako ga je napadač više puta ujedao po rukama i nogama. Napadač je predat berlinskoj policiji koja ga je uhapsila i sprovela Odjelu 2 Državne kriminalističke policije Berlina.

Amel je u toku napada povrijeđen i morao je biti zbrinut bolnici. Posao dostavljača paketa nije mogao obavljati dvije nedjelje.

Izvor: Facebook/Damir Hasanović

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Tutinac Amel Derdemez nagrađen od berlinske policije za civilnu hrabrost i neustrašivu akciju […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x