Tuzla: Osnovano Udruženje “BH Prosvjetitelj“, idejni nasljednik “Prosvjetitelja” iz Srebrenice

Podijelite ovaj članak:

U Tuzli je danas održana Osnivačka skupština Udruženja “BH Prosvjetitelj”.

Novoformirano udruženje idejni je nasljednik jednog od najstarijih udruženja u Bosni i Hercegovini, Prosvjetitelj iz Srebrenice.

Pročitajte skoro pa filmsku priču o herojstvu: Znate li za organizaciju “Prosvjetitelj” nastalu u očaju i beznađu Srebrenice ‘93. godine?

 

Ovo udruženje osnovano je u vrijeme najvećih iskušenja za Bošnjake 1993. godine u Srebrenici. Godinama su članovi ovog udruženja davali svoj doprinos bosanskohercegovačkom društvu kroz hiljade realizovanih projekata ne samo u Podrinju, nego širom Bosne i Hercegovine, ali i bosanskohercegovačke dijaspore.

Pored svojih timova u BiH, Udruženje Prosvjetitelj imalo je svoje timove i u Švicarskoj, Danskoj, SAD-u i Australiji.

11B3FBE5-EEE5-4086-A1BA-7126D668B60A.jpeg - Tuzla: Osnovano Udruženje

Nakon trideset godina djelovanja, kazano je danas na Osnivačkoj skupštini, uslijedila je reorganizacija koja je iz više razloga bila nužna.

U penziju otišao major Mehdin Jakubović: Heroj tokom agresije, društveni aktivista i uzor iskrenim patriotama

 

Ciljevi i djelatnosti Udruženja će, između ostalih, biti odgoj i edukacija omladine, jačanje istinskih, humanitarnih i demokratskih odnosa među ljudima, promovisanje i unapređenje ljudskih prava, porodičnih vrijednosti, ravnopravnosti žene i zaštite prava djeteta i mladih, promocija kulture i povijesti bošnjačkog naroda i Bosne i Hercegovine, promovisanje univerzalnih moralnih vrijednosti religije i kulturnih tradicija, unapređenje odnosa prema bosanskohercegovačkoj dijaspori i jačanje međusobnih veza i tako dalje.

U osnovi, misija, vizija i programski sadržaji u budućem radu će se usklađivati shodno društvenim prilikama i potrebama društva.

Udruženje će djelovati kroz osam sektora djelovanja i to za edukaciju, ekonomsko djelovanje, humanitarno djelovanje, očuvanje tradicije i kulture Bošnjaka, informisanje i odnose sa javnošću, sport, afirmaciju žene te podmladak.

Za predsjednika Udruženja izabran je mr. Mehdin Jakubović, osnivač Prosvjetitelja, a djelovat će na nivou Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Tuzli i predstavništvom u Srebrenici.

D1062360-5D6B-4D8F-BEF7-2A758458D964.jpeg - Tuzla: Osnovano Udruženje

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://accounts.binance.com/pt-BR/register-person?ref=W0BCQMF1

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x