Tuzlanski ljekari karcinom pluća liječe za dva i po sata

Podijelite ovaj članak:

Tim stručnjaka iz Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli ostvaruju izvanredne rezultate na svjetskom nivou u oblasti torakalne hirurgije. Prije nekoliko dana samostalno su izveli i videoasistiranu lobektomiju pluća (Uniportal VATS) zbog karcinoma, nakon čega je 67-godišnja pacijentica uspješno izliječena od opake bolesti.U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, odnosno Odjelu za hirurgiju pluća do prije nekoliko dana operacije pluća su se izvodile samo klasičnim putem, odnosno uz otvaranje cjelokupnog grudnog koša, međutim sada su se stvorili uslovi za uvođenje sasvim nove metode čija je primjena u svijetu počela prije sedam godina. 

“Uvođenju ove procedure prethodile su razne edukacije kroz koje smo prošli odlascima u druge ustanove, zatim kongrese, seminare i simpozije. To je na kraju rezultiralo uspješno urađenom procedurom kod pacijentice”, kaže u razgovoru za Klix.ba specijalista opšte hirurgije u Odjelu za hirurgiju pluća Nermin Mušanović.

Uniportal VATS je minimalno invazivna procedura koja se izvodi uz pomoć optičkih instrumenata kroz manji hiruški otvor od četiri do pet centimetra na zidu grudnog koša.

“Pacijentica je imala verifikovan tumor jednog lobusa pluća i njoj je tokom procedure odstranjena polovina lijevog plućnog krila zajedno s tumorom. Sve je tehnički prošlo kako treba, a nakon šest dana je puštena na kućno liječenje. Bila je na kontroli i dobrog je opšteg stanja”, ističe Mušanović.

Blaža bol i manja mogućnost infekcija

Iako je ovakav operativni proces skuplji u odnosu na konvencionalnu metodu, jer se koriste posebno konstruisani instrumenti i mehanički šivači, šef Odjeljenja za hirurgiju pluća i član stručnog tima koji je izveo operativni zahvat, subspecijalista torakalne hirurgije Nusret Ramić, pojašnjava da ova procedura donosi velike benefite za pacijenta, ali i cjelokupan zdravstveni sistem. 

Foto: D. Z./Klix.ba

Foto: D. Z./Klix.ba

Bol kod pacijenta je znatno blaža te se smanjuje utrošak lijekova za njenu okupaciju i antibiotsku terapiju, a manja je i mogućnost stvaranja infekcija.

“Pacijent benefite osjeti kod postoperativne boli i estetskog izgleda, a dužina ležanja u bolnici je znatno kraća. Danas je trend u svijetu da se klasični operativni zahvati zamijene endoskopskim metodama, upravo zbog prednosti koje sam spomenuo”, kaže Ramić. 

Govoreći konkretno o aktuelnoj metodi, Ramić nam pojašnjava da je ona izuzetno zahtjevna, a potrebna je i velika pomoć anesteziologa.

“Sve ovo ne bi bilo moguće bez naših kolega s anestezije, jer segment pluća bude isključen iz ventilacije. Ovakve operacije je nemoguće raditi na napuhanom plućnom krilu te nam stručnost kolega pomaže u smislu da možemo lakše vizualizirati promjene”, naveo je Ramić.

Primjena procedure kod pacijentice je trajala dva i po sata, što je sasvim prihvatljivo vrijeme za prvi zahvat ovakve vrste u našoj zemlji.

“Sasvim smo zadovoljni dužinom operativnog zahvata, a imali smo i sreću da je sve prošlo bez značajnijih intraoperativnih komplikacija koje bi zahtijevale duži proces, ili eventualno primjenu otvorene metode. Tome je doprinijela i činjenica da smo imali dobro selektovanu pacijenticu koja je sada hiruški izliječena. Ona će dalje ići na onkološki protokol”, pojašnjava Mušanović.

Foto: D. Z./Klix.ba

Foto: D. Z./Klix.ba

Vrijedi kazati da su pored Ramića i Mušanovića, operativni tim činili još i dr. Amar Kešetović, dr. Maid Omerović, anesteziologinja Sanja Ercegović, anestetičar Nurdin Salkanović te instrumentari Mirsada Pedljić i Nesib Hidanović.

Pacijenti se kasno javljaju ljekaru

Karcinom pluća u svijetu je odgovoran za 50 posto smrtnih slučajeva kod muškaraca, a statistika rapidno raste i kod žena. Problem u našoj zemlji predstavlja činjenica da se pacijenti ljekaru javljaju prilično kasno, odnosno u uznapredovaloj fazi raka.

“Klasičnom operativnom metodom mi i dalje radimo tumore koje nismo u mogućnosti tretirati endoskopskom procedurom, jer je najčešće riječ o velikim tumorima koji su blizu krvnih sudova. Nadamo se da ćemo poboljšanjem tehnike i materijalnih uslova uspjeti se izboriti i što veći broj tumora tretirati na savremeni način”, kaže Ramić, naglasivši da su pušenje i zagađenje zraka dva najveća uzročnika nastanka karcinoma pluća.

On navodi da se tuzlanska Klinika za hirurgiju želi etablirati kao najbolja hiruška kuća u Bosni i Hercegovini.

Foto: D. Z./Klix.ba

Foto: D. Z./Klix.ba

“Mislim da nam to mjesto i pripada, s obzirom na broj i vrstu operativnih zahvata koje smo dosad uradili. Svi naši ljekari su određene periode proveli u inozemstvu, gdje redovno posjećujemo stručne skupove koji nam mogu pomoći kako bismo uveli neku novu metodu kao standardnu. U tom pogledu se možemo nositi sa regionom”, nastavlja Ramić.

U Klinici za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli operativim zahvatima se podvrgava i jedna trećina pacijenata koja nisu s područja Tuzlanskog kantona.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x