U BiH će 50 miliona direktno otići siromašnim domaćinstvima; 600 KM po domaćinstvu

Podijelite ovaj članak:

Šef Delegacije Evropske unije Bosne i Hercegovine Johann Sattler i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto obratili su se medijima kako bi pojasnili detalje paketa podrške BiH od Evropske unije u vrijednosti od 70 miliona, a sve sa ciljem ublažavanja posljedica inflacije.

“Na ovaj način pomažemo najugroženijim u BiH, konkretna pomoć će ići i stambenim jedinicama u smislu energetske učinkovitosti, a pomoć će otići i za mala i srednja preduzeća”, pojasnila je na početku obraćanja Krišto, zahvaljujući Evropskoj uniji za svu konkretnu pomoć Bosni i Hercegovini.

Medijima se obratio i Sattler, ističući zadovoljstvo potpisom Bosne i Hercegovine na finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije. Iznio je i dodatne detalje o raspoređivanju pomoći.

“To znači da će BiH primiti prvu tranšu iz paketa vrijednog 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima, a njih je u BiH više od 170.000. EU će pomoći i energetsku tranziciju, kao vid ulaganja u budućnost ove zemlje. Možete računati da ćemo biti iz vas”, započeo je Sattler.

Pojašnjeno je da ovakav vid pomoći stiže nakon neumoljivog rasta cijena koji je uslijedio nakon početka ruske agresije na Ukrajinu. U suštini, ovo je samo dio pomoći koju je predsjednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen najavila tokom svoje posjete regionu u oktobru prošle godine. Paket podrške za regiju ukupno iznosi jednu milijardu eura.

U BiH će 50 miliona direktno otići siromašnim domaćinstvima, dok se 20 miliona izdvaja za podršku energetskoj efikasnosti.

“Zadatak je sada na entitetima i Brčko distriktu da ugovore modalitete za raspodjelu sredstava kako bi ona stigla do onih u najvećoj potrebi”, naglasio je Sattler.

Dodao je kako statistički podaci na nivou entiteta nisu zadovoljavajući, pa će se u ovim fazama ići sa sa pozivom korisnicima koji će se prijavljivati, a prijave provjeravati prije donošenja odluke. Izuzetak je Brčko distrikt koji ima jasnu statistiku o najsiromašnijim domaćinstvima.

Kako neslužbeno saznajemo, procjene su da bi domaćinstva mogla dobiti blizu 600 KM, a ukupna brojka ovisit će o broju domaćinstava koja zadovolje javni poziv.

Prvih 63 miliona bi u BiH trebao stići već u narednim danima.

Sattler je podsjetio da je ovo prvi put da EU ostvaruje modalitet direktne budžetske pomoći Bosni i Hercegovini, a koji je već neko vrijeme pristuan sa zemljama u regionu.

To kako će nadležni upravljati resursima predstavljat će indikator za buduću podršku koju osigurava EU.

Uskoro susret visokih EU zvaničnika i bh. dužnosnika?

Ujedno, Sattler je najavio da, nakon finaliziranja procesa uspostave vlasti, imaju u planu da se krene u organizaciju političkog foruma na najvišem nivou, gdje bi se najviše rukovodstvo EU (na čelu sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom EU za vanjske poslove) susreo sa Borjanom Krišto i drugim čelnim ljudima. Razgovaralo bi se o prvom setu reformi sa kojim bi BiH trebala otpočeti.

Sattler se nada da će Vlada Federacije BiH biti formirana u narednim sedmicama, a oni bi, potom, za spomenuti susret bili spremni vrlo skoro, u sklopu mjesec dana.

N1

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x