U četvrtak u Sarajevu promocija filma o Muameru Zukorliću “Muftijin amanet”

U Multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo (ul. Širokac 1, Kovači, Stari Grad, Sarajevo) premijerno će biti prikazan film “Muftijin amanet.” Premijera filma biće održana u okviru skupa “Sećanje na rahmetli muftiju”, koji organizuje Mufty fondacija.

Muftija Muamer-ef. Zukorlić preselio je na ahiret na današnji dan, 6. novembra 2021. godine.

Rođen je 15.02.1970. od oca Mehdije i majke Nurije u selu Orlje kod Tutina, gde je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata. Bio je oženjen i otac osmoro dece.

Studije filozofije šerijatskog prava (Usuli fikh) okončao na Islamskom univerzitetu „El-Emir Abdel-Kadir“ u Konstantini (Alžir), zvanje magistra stekao iz oblasti egzegeze Kur’ana (Tefsir) na Univerzitetu „El-Džinan“ u Tripoliju (Libanon), a doktorirao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru na temu „Akademija – nastanak, razvoj i značaj sa posebnim osvrtom na Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti“.

Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku, govorio turski jezik, a služio se engleskim jezikom.

Bio je dugogodišnji predavač u Medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, višegodišnji predavač grupe verskih predmeta i arapskog jezika na Fakultetu za islamske studije.

Bio je predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka od njegovog osnivanja i muftija sandžački od 1993. do 2007.

Funkciju glavnog muftije i predsednika Mešihata IZ-e u Srbiji obavljao je od njenog objedinjenja 2007. do 2014. od kada je bio muftija sandžački.

Bio je dekan Islamske pedagoške akademije 2001., rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. do 2008. od kada je bio predsjednik Univerziteta.

Na parlamentarnim izborima 2016. izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije i imenovan za predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. U decembru naredne godine izabran je za predsednika Stranke pravde i pomirenja.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine ponovo je izabran za narodnog poslanika u Republičkom parlamentu i potpredsednika Skupštine Srbije.

Osnivač je Svetskog bošnjačkog kongresa, Bošnjačke akademije nauka i umetnosti i Bošnjačke nacionalne fondacije. Bio je generalni sekretar BANU od 2011. i predsjednik Skupštine SBK od 2012 i član Izvršnog vijeća Islamske svetske lige – Rabite.

Autor je četiri knjige: Izolacija kriminala – temelj opstanka zajednice, Drevna Bosna, Academia i Etika, te više desetina naučnih radova.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x