U džematu Keln održan najveći omladinski iftar Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi

Podijelite ovaj članak:

Sinoć, u subotu, 15.04.2023., u džematu Keln održan je veliki omladinski iftar, kome je pored velikog broja gostiju prisustvovao i zamjenik Reisul-uleme Islamske zajednice u BiH, prof. dr. Enes Ljevaković.

Da je grad Keln važan centar i svojevrsni glavni grad muslimana u Njemačkoj, pokazalo se još jednom sinoć. Naime, sinoć je u džematu Keln održan tradicionalni omladinski iftar na kojem je prisustvovalo više od 700 mladih iz Kelna i okolnih gradova iz savezne pokrajine NRW, ali i cijele Njemačke. Džemat Keln već punih 16 godina organizuje veliki omladinski iftar i zapravo je omladinski iftar svojevrsni brend ovog džemata. On je preteča svih omladinskih iftara, koji se sada organiziraju u džematima širom Njemačke.

Preko 700 prisutnih na omladinskom iftaru u Kelnu
Preko 700 prisutnih na omladinskom iftaru u Kelnu

U uvodnom dijelu prediftarskog programa skup su poselamili predsjednik Medžlisa NRW i ujedno i predsjednik džemata Keln, Mustafa Burnić i Nedžad-ef. Osmić, imam džemata. Oni su ukazali na značaj omladine u radu džemata Keln i pozvali mlade da se još aktivnije uključe u rad svojih džemata, a da će za to sigurno uvijek imati podršku svojih imama i džematskih odbora. Posebno su pozvali mlade da volontiraju u džematima, i da ne očekuju od drugih da budu pokretači, već da sami budu hrabri i odvažni i pokrenu dodatne aktivnosti, koje će ojačati naše džemate.

Glavni gost iftara bio je zamjenik Reisul-uleme prof. dr. Enes Ljevaković. On je prenio selame Reisul-uleme i posebno pohvalio organizatore iz džemata Keln za organizaciju ovog velikog omladinskog skupa. 

– Budućnost naroda, društva, zajednice u najvećoj mjeri zavisi od mladih generacija, njihovog pravilnog odgoja, obrazovanja i usmjerenja. Društvo, zajednica koja podbaci u ovom segmentu rizikuje da izgubi mladu generaciju i dovede u pitanje svoju budućnost. Želimo da naša omladina bude lijepo odgojena i moralna, da bude obrazovana, odgovorna, svjesna vremena i prostora u kojem živi, da čuva svoj identitet, svoju vjeru, kulturu, tradiciju, bosanski jezik, koliko je to moguće, da voli domovinu u kojoj živi, ali i domovinu iz koje su došli njihovi roditelji. Uvjereni smo da će ova naša omladina biti faktor povezivanja i saradnje između dviju prijateljskih zemalja Njemačke i Bosne i Hercegovine. Naše veze i prijateljstvo potvrđivani su u više historijskih perioda i u najtežim okolnostima.

Omladini se obratio zamjenik Reisul-uleme prof. dr. Enes Ljevaković

Obraćajući se mladima, prof. dr. Enes Ljevaković ukazao je na posebnu vrijednost perioda mladosti u ljudskom životu.

– U općoj prolaznosti za čovjeka je posebno važan period mladosti kao velike Božije blagodati i prilike da se naprave veliki koraci ka uspjehu u životu. Velika je stvar biti svjestan blagodati dok ona još traje, a ne samo onda kada ona bespovratno nestane i prođe. Ako budemo svjesni mladosti kao neprocjenjive ali, ipak, prolazne vrijednosti i blagodati, onda nećemo dozvoliti da nam uzaludno prođe, da je provedemo i protraćimo ne znajući ni sami kako niti u šta. Dakle, mladost je potrebno iskoristiti na najbolji mogući način – u dobrim i općekorisnim djelima – kazao je prof. dr. Ljevaković i istakao nekoliko primjera iz Kur’ana i islamske tradicije.

– Uzvišeni Allah, dž.š., u Kur'anu navodi primjere mladih ljudi, Božijih poslanika, predvodnika svojih džemata, koji su stalna inspiracija za nas i našu omladinu. Na njih se trebamo ugledati, jer su oni primjer omladine koja je istinski vjerovala u Allaha, dž.š., borila se za istinu i nisu poginjali glavu, osim pred Gospodarom svojim. Takav je bio i mladić Ibrahim, a.s., kojeg ni užarena lomača nije odvratila od čvrstog ubjeđenja i ustrajnosti na Pravom putu. Sina mu Ismaila, a.s., zadesilo je slično iskušenje, krajnje i najveće požrtvovanosti, spremnosti darovanja života za radi Rabba svog. Sljedeći primjer je mladić Jusuf, a.s., koga osobina strpljenja i čvrstog držanja za Allahovo uže, spašava iskušenja, da počini blud i postane griješan. Poslanikov, s.a.v.s., džemat također je sačinjavala i omladina, kojoj je posvećivao posebnu pažnju. Njihova mladost nije bila prepreka u izvršavanju mnogih važnih poslova i zadataka u svojoj zajednici, u svome džematu, jer su to zaslužili svojim znanjem, odgovornošću i predanim radom.

Srdačan susret zamjenika Reisul-uleme prof. dr. Enesa Ljevakovića sa mladima

Zamjenik Reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković je na kraju naglasio da je rad mladih u posebnom fokusu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Džematski odbori naših džemata i svi drugi članovi naše Zajednice, kao i čitavo društvo, moraju biti svjesni snage i neiskorištenog potencijala kojeg mladi imaju. S toga im treba pružiti nesebičnu, moralnu i materijalnu podršku u njihovim idejama i projektima. Prepustiti mjesta i uloge koje im pripadaju, kao što je to činio naš Poslanik, s.a.v.s.  Na taj način ćemo potvrditi  da su mladi ravnopravni, neizostavni i nužni dijelovi naših džemata, Zajednice i cjelokupnog društva, te da su uistinu svijetla budućnost o kojoj govorimo, a jesu i moraju biti.

Ezan i zajednički prekid posta u dvorištvu džamije u Kelnu

Ućešće u programu je učenjem odlomka iz Kur’ana i ilahija uzeo i Sejman Rekić, student Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva. Inače, iftar je održan u džematskoj sali pored džamije, a svi kapaciteti su bili popunjeni u potpunosti. U organizaciju skupa bio je uključen veliki broj volontera, koji su dali svoj doprinos da sve prođe u najboljem redu. Nakon zajedničkog klanjanja teravih namaza nastavljeno je druženje mladih.

– Već nekoliko godina dolazim redovno na omladinski iftar u Keln. Organizacija iftara, program, bogata trpeza, cijela atmosfera je posebna. Ova džamija je za nas Bošnjake u Njemačkoj nešto slično onome što je Begova džamija za Bosnu i Sarajevo i smatram da je već odavno postala pretijesna da primi sve prisutne. Omladinski iftari su dokaz da se u našoj omladini krije veliki potencijal i da naši džemati imaju svijetlu budućnost. Već se radujem sljedećoj godini i novom iftaru u Kelnu, inša’-Allah – bio je samo jedan od komentara oduševljenih gostiju.

Predstavnici Mreže mladih džemata Keln u društvu sa prof. dr. Enesom Ljevakovićem

(Amar Pintol/igbd.org)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x