U KS najavljena revizija nastavnog materijala koji se odnosi na ratni period, iz RS poručuju: Blaćenja i optuživanja srpskog naroda ne prestaju

U Kantonu Sarajevo u toku je revizija nastavnog materijala za osnovno i srednje obrazovanje koji se odnosi na ratni period grada od 1992-1995. godine i sudske presude Međunarodnog suda za ratne zločine i sudova BiH.

Ova vijest nije dobro dočekana u RS. “Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade dopunu nastavnog štiva ne bazira na istorijskim činjenicama, nego na sugestijama političara poput ministra Naide Hota Muminović. Očito da se radi o zloupotrebi istorije u političke i ideološke svrhe, ocjena je akademske zajednice u Srpskoj”, piše RTRS.

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović podsjeća na preporuku Savjeta Evrope iz 2000. godine da se u nastavnim programima na svim nivoima period 1992-1995. godina ne izučava. Međutim, pojedini kantoni u FBiH nisu se obazirali na tu preporuku nego su počeli sa blaćenjem i optuživanjem srpskog naroda koja ne prestaju. Zbog tih činjenica, prije desetak godina, ratne godine našle su svoje mjesto i u obrazovnom sistemu Srpske, kaže Damjanović.

– Držimo se principa, da u tim našim planovima i programima apsolutno ne vrijeđamo ni jedan narod. Mi želimo da učenike ili generacije učenika koje sad pohađaju škole upoznamo sa činjenicama, sa događajima iz 1992. do 1995. godine, a da li će to biti istorijska činjenica, to neka dokazuju istoričari u narednih 50 godina – kaže Damjanović.

Za profesora banjalučkog Filozofskog fakulteta Dragišu Vasića nije iznenađenje dodatno obrazovanje učenika koje nameću političari i pomenuta ministarka. Za Vasića je nedopustiva zloupotreba istorije u političke i ideološke svrhe.

– Pročitao sam da je njihova ministarka obrazovanja ukazala konkretno šta treba da bude u tim sadržajima, a to ne bi trebalo da bude posao jednog ministra obrazovanja. Dakle, nastavne programe, sadržaje udžbenika, treba da pišu istoričari – jasan je Vasić.

Јednostrani pristup obrazovanja mladih naraštaja na neistinama u budućnosti može dovesti do neželjenih dešavanja, zaključuje posalnik SNSD-a u PD PS BiH Milorad Kojić.

– Prave klasičan vid indoktrinacije budućih generacija, a ta indoktrinacija je prevashodno zasnovana na neistinitim tvrdnjama. Te nove generacije mogu biti problematične za budućnost svih naroda i mogu proizvesti neke negativne posledice u nekoj bliskoj budućnosti – kaže Kojić.

Sarajevska vlast i kroz obrazovni sistem i kreiranje sopstvene istorije diktira zatiranje multietničkog grada u kojem je živjelo 170.000 Srba, od kojih je ostalo još nekoliko hiljada, piše RTRS.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x