U povodu Dana nezavisnosti: Deset pitanja za ambasadora Murphyja

Podijelite ovaj članak:

Aktivisti neformalne grupe građana “Restart” danas su se okupili ispred Parlamentarne skupštine BiH povodom Dana nezavisnosti BiH i javno postavili 10 pitanja američkom ambasadoru Michaelu Murphyju, ali i poslali poruku Uredu visokog predstavnika (OHR).

Oni su poručili da se na Dan nezavisnosti BiH obraćaju američkim diplomatama koji se direktno ili indirektno preko OHR-a miješaju u (ne)prilike u Bosni I Hercegovini.

Pitanja za ambasadora Murphyja su:

  1. Da li bi dozvolili da se s diskriminacijom, mimo ustavnih procedura, nametanjem formira vlast u vašoj zemlji?
  2. Da li bi neki političar u vašoj zemlji mogao stalno odbaciviati i nepoštivati odluke najvišeg državnog suda bez ikakve sankcije?
  3. Da li bi dozvolili da stranac u vašoj zemlji bude vlast iznad vlasti i da vas visoko predtavlja, a daradi po interesima susjedne zemlje?
  4. Da li bi udovoljili da svaka rasa izabere svoje predstavnike u Predsjedništvo i Kongres, da svi budu jednako zastupljeni te da mogu sa ucjenama blokirati svaku odluku Senata?
  1. Da li bi dozvolili da političari na Aljasci stalno javno zagovaraju pripajanje Rusiji?
  2. Da li bi dozvolili da u Novom Meksiku Amerikanci meksikočkog porijekla budu jedini legitimni predstavnici te savezne države?
  3. Da li bi dozvolili da politika UZP, pardon KKK, bude ta koja diktira uslove za uređenje vaše države?
  4. Da li bi mogle “dvije škole pod jednim krovom” po aparthejd sistemu, recimo, u Bruklinu?
  5. Da li je “palestinizacija” prava riječ za ono što se radi u BiH, koja izgleda jedina ne smije imati građanski model uređenja u region iako imamo više multietničkih država?
  6. Da li se ponovo preko Sarajeva pokušava praviti novi svjetski poredak?

Također su poručili OHR-u kako se veoma čudno ponašaju u posljednje vrijeme jer sve češće i češće viđao neujednačene, zbunjujuće i vrlo zabrinjavajuće poruke.

“OHR sve više i više donosi odluke koje pogoduju jednoj ili drugoj političkoj stranci, a ne građanima, pa čak ne i tzv. konstitutivnim narodima. Zbrinuti smo kakve je izmjene izbornog zakona donio visoki predstavnik. Bili smo protiv tih izmjena I to smo mu javno kazali. Danas je I on sam zbunjen pravnim ćorsokakom koji je on sam kreirao I omogućio nove blockade formiranja Vlade FBiH”, naveli su i konstatovali da Schmidt najavljuje “nove nedaće”.

Poručili su visokom predstavniku da nikome neće dozvoliti da naruši teritorijalni integritet BiH, ni onima koji to otvoreno najavljuju, a ni suptilnim pomagačima.

Foto: D. S./Klix.ba

Međunarodne diplomate su podsjetili na prava i slobode predviđene Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, osnovnim slobodama i protokolima koji se primjenjuju u BiH, kao i na Rezoluciju o BiH koju je usvojio Evropski parlament 24. juna 2021. godine.

Podsjetili su i na Dejtonski mirovni sporazum, ali i na američku Deklaraciju o nezavisnosti od 4. jula 1776. godine i njen sadržaj, kao i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima iz 1948. godine.

Klix

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] U povodu Dana nezavisnosti: Deset pitanja za ambasadora Murphyja […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x