U Salzburgu i ove godine obilježen Dan nezavisnosti BiH

Zajednica BH udruženja već godinama ustrajno obilježava značajne datume iz historije Bosne i Hercegovine. Stoga je i ove godine ovoj zajednici pripala čast i odgovornost za organizaciju Centralne svečanosti povodom 1.marta-Dana nezavisnosti BiH za područje cijele Austrije, a koja je održana u nedjelju 26. februara 2023. godine.

Pored brojnih ličnosti iz austrijskog javnog i političkog života, svečanosti su prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Željko Komšić, ambasador BiH u R Austriji dr. Kemal Kozarić, te predsjednik Skupštine BiH iz perioda 1992-1995 gospodin Miro Lazović. Kroz program i obraćanje počasnih gostiju brojnim gostima u sali prezentirani su svi značajniji momenti kada je u pitanju sticanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U toku dana prisutnim građanima, u suradnji sa JU Muzej Alija Izetbegović u Sarajevu prezentirana je i izložba fotografija “1 mart – Dan nezavisnosti”, a u okviru bogatog kulturno-umjetničkog programa gostima su se svojim nastupima predstavili i sedam udruženja organizatora.

Koordinatorica ovogodišnjeg projekta obilježavanja Dana nezavisnosti u Austriji, prof. Sedija Fetić izrazila je zahvalnost Ambasadi BiH te Savezu bh udruženja Consilium Bosniacum na podršci u organizaciji, te posebno brojnim volonterima udruženja organizatora u Salzburgu, koji su kako kaže, nesebičnim zalaganjem, uz ogromnu volju, trud i ljubav prema domovini dali sve od sebe da se jedan od najznačajnijih datuma iz hiljadugodišnje historije BiH obilježi na jednom zaista visokom nivou, te da bosanska zajednica time oda poštovanje prema svojoj domovini i predstavi se austrijskoj javnosti na dostojanstven način.

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] U Salzburgu i ove godine obilježen Dan nezavisnosti BiH […]

[…] U Salzburgu i ove godine obilježen Dan nezavisnosti BiH […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x