U Sarajevu danas protest zbog Kenana Magode

Mi, grupa žena, u najvećem broju članica Foruma žena SDP BIH šokirane smo viješću da je Kantonalni odbor SDP Sarajevo kandidirao za ministra kulture i sporta u Vladi KS osobu koja je optužena za nasilništvo u porodici, napisala je Besima Borić

Kenan Magoda kao prijedlog kantonalnog odbora SDP za ministra za sport i kulturu u Vladi Kantona Sarajevo izazvao je negodovanje članica ove stranke ali i aktivistkinja za ženska prava, te je stoga danas najavljen protest u 13 sati ispred centrale SDP-a.


Besima Borić ističe da članice SDP-a traže da se ovaj prijedlog povuče, zbog kako tvrdi, optužbi da je Magoda počinio nasilje u porodici.

“Mi, grupa žena, u najvećem broju članica Foruma žena SDP BIH, dolje potpisanih, a prisutnih na performansu posvećenom Danu žena, šokirane smo viješću da je Kantonalni odbor SDP Sarajevo kandidirao za ministra kulture i sporta u Vladi KS osobu koja je optužena za nasilništvo u porodici, o čemu su izvještavali mnogi portali, a na osnovu svjedočenja njegove bivše supruge koja je predočila i kopije dvije sudske presude o zabrani približavanja žrtvi nasilja. Nakon duge i žustre rasprave jednoglasno smo odlučile da tražimo od KOSDP Sarajevo da hitno povuče svoj prijedlog i pronađe adekvatnu osobu iz svijeta kulture kakvih u Sarajevu ima vrlo kvalitetnih, kao i u samom SDP BIH. Ovom prilikom nećemo komentirati to da je sjednica Odbora sazvana kao hitna i to u radno jutarnje vrijeme, zoomom, nakon nekoliko mjeseci nerada, bez ikakvih konsultacija i informacija ni sa članstvom,osim u najužem krugu 3-4 osobe koje u KOSDP vedre i oblače: jedni te isti ljudi su i politička i izvršna i zakonodavna vlast!”, napisala je Borić.

Dženana Alađuz podržala je proteste i pozvale sve koji mogu doći danas ispred centrale SDP-a.

“Danas, 8. marta, marširale smo za sve nas, za sve žene, protiv nasilja, tlacenja, izrabljivanja i ponižavanja. Dok smo mi marširale, stranka koja se smatra stubom ljevice u ovoj zemlji, Socijal-demokratska partija, za sarajevskog ministra kulture i sporta postavlja siledžiju – nasilnika u porodici. Žene iz te stranke danas su se javno pobunile protiv toga. Hvala im. Ali moramo ustati svi mi. Zato neka i sutra bude 8. mart, dan pobune i borbe. Idemo sve, idemo svi – sutra u 13h pred centralu SDP-a, Alipašina 41. Da nas čuju. Bilo da smo njihove glasačice ili ne, Sarajevo je svih nas – nećemo trpiti siledžije. Nikad više”, napisala je Alađuz na Facebooku.

Gostujući u programu N1, Adnan Šteta predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a stao je u odbranu Magode. 

“Kenan Magoda je jedan od dobrih kadrova SDP-a, bio je uspješan direktor ZOI-ja, predsjednik Turističke zajednice te ima uspješnu karijeru u realnom sektoru (…) to što mu se spočitava nije istina“, rekao je Šteta, prenosi N1.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x