U sjećanje na oca: Mirza Alić se popeo na Mont Blanc i tamo raširio zastavu BiH i Cvijet Srebrenice

Podijelite ovaj članak:

Srebreničanin Mirza Alić danas je povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici popeo se na Mont Blanc gdje se zavijorila zastvava Bosne i Hercegovine i Cvijet Srebrenice.

Mirza je poručio da je do vrha putovao tri dana te na ovaj način želi odati počast svim šehidima i njihovim porodicama.

“Za mene je bila čast kao spomen na 11. juli proći ovim teškim putem. Želio bih reći nešto važno. Svim šehidima što su pali, neka im je vječno hvala. Srebrenicu nikada zaboraviti ne smijemo”, poručio je.

Na Mont Blanc je donio zastavu Bosne i Hercegovine, kao i Cvijet Srebrenice. Alić je izjavio da je to učinio zbog oca, ali i sjećanja na sve žrtve Srebrenice.

Mirza je u genocidu u Srebrenici izgubio oca i djeda, a kasnije 2001. godine preselio se s majkom i sestrom u Švicarsku gdje živi i sada.

– Krenuo sam 10. jula iz Švicarske i počeo sam da se penjem. Bilo je malo nevrijeme, bilo je teško iskreno. Uspio sam da odem do kraja. Imao sam veliku podršku familije i to mi je pomoglo da uspijem – rekao je Alić. Alić je rođen u Srebrenici 1993. godine, bez oca je ostao kao mali i ne sjeća ga se. Veliki broj članova porodice je izgubio tokom genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. – Izgubio sam oca. Ovo sam najviše uradio radi njega, da mu dam počast svoju i svim žrtvama Srebrenice, ne samo za njega. Izgubio sam veliki broj familije i to mi je uvijek bilo na srcu. Drago mi je jer sam stigao do kraja. Od emocija su mi suze krenule, tako da je to osjećaj koji ne mogu da vam opišem – ističe Alić.

Dodao je da je sam želio da ide bez vodiča kako bi se borio „sam protiv sebe“. Sa majkom i sestrom sada živi u Švicarskoj. Uspio je ukopati oca i članove porodice. – Svi su pronađeni i ukopani hvala Bogu. Ja sam ostao posljednji muškarac prezimena Alić u čitavoj Bosni koji je iz Srebrenice. U Srebrenicu idem pet do šest puta u godini. Tamo imam dosta rodbine. Imamo dosta aktivnosti za pomoć Srebrenici – kazao je Alić.

Avaz/Klix

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x