Politička previranja: U Zenici se odlučuje o prevlasti nad BiH nebom

Podijelite ovaj članak:

Piše: Admir G.

Doista politička scena u Bosni i Hercegovini, svako malo ponudi neki novi zaplet, s druge strane, rasplet se ne nazire već godinama.

Možda opet i nije korektna postavka stvari reći politička scena u Bosni i Hercegovini, više na samo jednom dijelu, u samo jednom obimu i među samo jednim narodom.

Da, govorim o Bošnjacima, mada kada objektivno sagledamo, samo onaj dio Bosne i Hercegovine gdje su Bošnjaci većina i ima konture države, i barem dobrim dijelom podsjeća na uređenje kakvim bi trebalo biti, ako ni zbog čega drugog a onda barem zbog političkog pluralizma, demokratskih principa i apsolutne slobode svakome i na svemu, dok, ruku na srce u ostatku Bosne i Hercegovine dobrano kaskaju za ovim načelima.

No, da se vratim početku, sasvim je jasno da je sebi samome za legitimno pravo da predstavlja Hrvate, kao kategoriju i jedan od konstitutivnih naroda dala HDZ i njen dugogodišnji lider gospodin Dragan Čović.
S druge strane, u manjem entitetu koji se nalazi u sastavu Bosne i Hercegovine, isto pravo, malo rigoroznijim metodama dao je sebi tamošnji SNSD, kao legitimni predstavnik druge ustavne kategorije, konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, Srba.

U ovom demokratskom dijelu Bosne i Hercegovine, pluralizam i demokratija zaživjeli su u punom obimu. Možda iz razloga što su Bošnjaci, kao treći konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini toliko demokratski nastrojeni, i jedino među njima živi ideja Bosne i Hercegovine u njenom punom obimu, gdje se svakome garantuju prava, možda zbog sve očitijih propusta u vremenu vladavine SDA, a možda i iz razloga što je apetit za vlasti i prema vlasti prevladao u toj mjeri, da su gotovo svi po strani ostavili i narod i ideje, i što je možda najgore državu!

Političku klackalicu kod Bošnjaka, i onog dijela drugih koji žive na područjima na kojima su Bošnjaci dominantni, malo, malo pa neko stavi u disbalans, kalkulišući za svoje interese, ili interese države, ko će mu ga više znati, ali ono što je sigurno, kod Bošnjaka je politička scena na klackalici već odavno.

Lideri osmorke, predvođeni SDP-om i NIP-om, ili prema nekim, doduše nezvaničnim najavama šestorke, danas se sastaju u Zenici, ugostiti će ih gradonačelnik Zenice i lider BHI KF, gospodin Kasumović Fuad. Razlog sastanka zvanično su unutarkoalicijski dogovori, a nezvanično javno iskazano nezadovoljstvo dvije od osam članica ove široke koalicije. Zvanično njihovo nezadovoljstvo je posljedica neadekvatnog odnosa spram ranije potpisanog sporazuma i drugačiji pogledi u vezi načina borbe za državu. Nezvanično, može to biti i nezadovoljstvo ponuđenim pozicijama unutar koalicije, dijelom udjela u vlasti i sličnim, ali to sve je sada u domenu neosnovane i neargumentovane kvalifikacije.

U prvom redu epilog i otkrivanje stvarnih namjera dvojca koji je digao glas unutar koalicije isčekuje SDA ali i DF, kako bi raširenih ruku dočekali Ogreševića i Efendića i proširili koaliciju na četiri člana.

Ostaje samo jedan fakt, bije se velika bitka za prevlast nad dijelom demokratskog neba Bosne i Hercegovine.

Nastaviti će se…

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/vi/signup/XwNAU

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x