Podijelite ovaj članak:

Kad je Semmelweis pokušao uvjeriti druge liječnike da moraju prati ruke, oni su ga ismijali, jer se njegova tvrdnja nije činila znanstveno opravdanom. Na kraju su ga zatvorili u umobolnicu.

Dana 13. kolovoza 1865. godine umro je u instituciji za mentalne bolesnike u Beču liječnik Ignaz Semmelweis, jedan od najneshvaćenijih ljudi u povijesti. Semmelweis je bio mađarski liječnik njemačkog porijekla, specijaliziran za porodiljstvo. Primijetio je činjenicu da kad liječnici peru ruke prije obavljanja poroda, smrtnost se majki pri porodu smanjuje za čak 90 %. U to vrijeme još nije bilo poznato da bakterije i virusi uzrokuju infekcije, poput puerperalne groznice koja uzrokuje smrt zaraženih rodilja.

Liječnici su odbacivali mogućnost da nešto nevidljivo može uzrokovati bolesti. Kad je Semmelweis pokušao uvjeriti druge liječnike da moraju prati ruke, oni su ga ismijali, jer se njegova tvrdnja nije činila znanstveno opravdanom. Naime, liječnici su mislili da su im ruke čiste budući da su oni gospoda.

Semmelweis je napravio i dao tiskati mnoge studije koje dokazuju njegove tvrdnje, ali ipak mu nisu vjerovali. Potkraj života postao je depresivan, a svaki je razgovor skretao na temu puerperalne groznice. Upozoravao je nesmotrene liječnike da svojim nepranjem ruku ubijaju majke, ali bez uspjeha. Semmelweis je počeo i pojačano piti. Godine 1865. smjestili su ga u ustanovu za mentalno bolesne osobe. Tamo ga je namamio jedan liječnik pod izgovorom da ga poziva da razgleda njegovu novu bolnicu.

Kad je Semmelweis shvatio da ga žele zadržati, pokušao je otići, na što su ga stražari teško pretukli. Stavili su mu luđačku košulju i smjestili ga u zamračenu ćeliju. Umro je svega dva tjedna kasnije, vjerojatno od posljedica premlaćivanja. Tek nakon njegove smrti dokazano je da postoje nevidljivi organizmi poput bakterija i virusa i da oni uzrokuju bolesti.

Izvor, povijest.hr
P.S. Muslimani peru ruke najmanje pet puta dnevno za svaki namaz, plus prije jela, a sve to im je rečeno da rade prije 1 400 godina!

Kan vara en bild av 1 person
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x