Ukrali smo i jezik, bosanski se zvao, ukrali smo i vjeru od Grka i zastavu od Rusa

Podijelite ovaj članak:
 
Dvoglavog orla smo ukrali od Bizantije. On simboliše pogled i na istok i na zapad zato što je Bizantija sebe vidjela kao nasljednicu Rimskog carstva.
 
Četiri ocila smo takođe ukrali od njih, a u originalu znači “car careva nad carstvom caruje” (Βασιλεὺς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων) što bi otprilike značilo da je iznad cara jedino Hrist i njegovo carstvo.
Ukrali smo i jezik, bosanski se zvao, a osim Bosanaca govorili su ga i Hercegovci i Dubrovčani. Ovi potonji su ga zvali samo “naški”, katkad i “slovinski”, a u korespondenciji s bosanskim begovima, zvali su ga bosanski.
 
Vuk Karadžić je, kao što znamo, književni jezik skovao po uzoru na hercegovački govor. Prođite i sad krajevima gdje se zadržao šopski, čakavski ili kajkavski govor i shvatićete da je jezički standard nametnut, a štokavština priznata kao jedina književna i ispravna.
 
Paradoks je da se združenom srpsko-hrvatskom akcijom, bosanskom jeziku danas osporava pravo da bude zaseban jezik, a jedino bi Bosanci razumjeli svoje pretke od prije 300 godina, Srbi i Hrvati bi samo tupo gledali kada bi ih čuli.
 
Dalje, aukrali smo od Turaka mnoga jel koja smatramo svojima, ukrali smo i vjeru od Grka, zamjenivši sve svoje slovenske bogove nekim nepoznatim svecima iz dalekih zemalja poput Sirije, Palestine i Anadolije.
 
Ukrali smo i zastavu od Rusa i okrenuli je naopako. Od Belgijanaca smo ukrali Sretenjski ustav, a od Turaka uzrečicu bre.
 
Tek što smo se raznih pjesama nakrali, ne zna im se broj! Što reče moj omiljeni pesnik Markonjero: “Kradu se sa istoka, zapada i juga, te divne, divne pjesme što šire se ko kuga”.
 
/Petar Matijević/
 
 
Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ukrali smo i jezik, bosanski se zvao, ukrali smo i vjeru od Grka i zastavu od Rusa Post Views: 49 # bosanski jezik# kultura# obrazovanje […]

Dobar blog. Nastavite sa radom. Svakako posjetite našu platformu i pridružite nam se. bosnet.com naš pokušaj da imamo bosansku socijalnu mrežu.

Sve što imaju su ukrali,osim turske DNK,to im je poklonjeno,tj.sami su pristali na to

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x