Ulica u New Yorku nosi naziv po djevojci iz Sandžaka koja je tragično izgubila život

Podijelite ovaj članak:

Tačno na godišnjici od kako je tragično izgubila život šesnaestogodišnja Alissa Kolenović (2006 – 4. maj 2022.), na pješačkom prelazu kada ju je udario kamion za dostavu, koji nije stao na obavezan znak STOP, na raskrsnici avenija Paulding i Neill u Bronxu, u znaku sjećanja okupila se porodica, članovi zajednice, članica Vijeća ovog grada i senatorka, da obilježe ovaj tragičan i tužan događaj, ali i da ga trajno obilježe.

U Paulding aveniji, na mjestu velike tragedije, ukazom institucija ovog grada, dobio je naziv Alissa Kolenović Way za sjećanje, njenu čast i da će biti trajno upamćeno da je na ovom mjestu, stotinjak metara od porodične kuće, neodgovornošću vozača, tragično prekinut mladi život jedne tinejdžerke na putu ka školi, sticanju obrazovanja i njenoj sretnoj budućnosti.

Jučer, na godišnjici na licu mjesta, njen otac Dževat Kolenović, porodica i prijatelji, dovom i suzom su obilježili godišnjicu Alissinog tragičnog i preranog odlaska sa ovog dunjaluka.

Članica Vijeća grada Marjorie Velazquez i senatorka Nathalia Fernandez bile su prisutne u povodu preimenovanja ulice Alissa Kolenović Way i pozvale su institucije da se uradi više posla na poboljšanju sigurnosti pješaka na putevima. Pored postavljanja znakova i ležećih policijaca, sljedeći korak je postavljanje semafora duž avenije Paulding.

Molimo Allaha dž.š. da Alissinu plemenitu dušu trajno nastani u Džennet firdevsu, njenoj porodici veliki sabur i da ovaj postupak gradskih vlasti bude put trajnog sjećanja i pamćenja na nju i tragično izgubljeni mladi život.

Rah. Alissa Kolenović porijeklom je iz ugledne bošnjačke porodice iz Gusinja (Sandžak), unuka je rah. Ahma i rah. Nurije Kolenović čiji su potomci udarili snažan pečat u organiziranju, podizanju i institucionalnom jačanju Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, podizanju vakufa, kao i snaženju bošnjačkog ali i uopće islamskog identiteta, pišu Bošnjaci.net.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x