Umro je, Jürgen Moltmann, što reče – Isus je strijeljan u Srebrenici!

Podijelite ovaj članak:

Umro je Jürgen Moltmann, njemački teolog, koji je napisao ovu rečenicu: “Isus je strijeljan u Srebrenici.”

“Nije se bez razloga knjigu „Raspeti Bog“ nazvalo prvom njemačkom teološkom knjigom „after Auschwitz“: Isus je bio ubijen u Auschwitzu. Umro je u plinskoj komori. Isus je mučen u Argentini. Isus je umro na lynchtree u Americi.

Isus je strijeljan u Srebrenici. Gdje se god ljude ubija, guši plinom, muči ili strijelja, Raspeti je među njima. On im pripada, oni su njegova braća i sestre. Oni su njegov narod. Imaju udjela u njegovoj patnji.”

Moltmann je za sebe govorio:
Pripadam „generaciji 1945.“ u Njemačkoj. Kada su nam u zarobljeničkom logoru u Škotskoj 1945. pokazali slike koncetracijskih logora u Bergen-Belsenu, Buchenwaldu i Auschwitzu, postalo mi je jasno da ja, igrom sudbine i protiv svoje volje, pripadam generaciji počinitelja. Moram nositi sramotu masovnoga ubijanja Židova.

Nisam osobno bio tamo, ali sam kolektivno pogođen tisućama izgladnjelih ruskih zatvorenika u njemačkim logorima, strijeljanjima mladića u partizanskome ratu, „spaljenom Zemljom“ i mnogim ratnim zločinima.

Prošao sam 1961. ostacima logora Maidanek kod Lublina. Vidio sam dječje cipele, odsječenu kosu i od stida i srama htio sam najradije u zemlju propasti. Kad bih sâm išao kroz logorske ulice, imao bih viziju: vidio sam u magli ubijenu djecu kako idu prema meni. Otada sam uvjeren u uskrsnuće mrtvih.

Znam što znači pripadati narodu počinitelja. Za mene je osobno tada umrla „sveta domovina“ Nijemaca i svaki osjećaj za patriotizam.

Bio sam pripravan nositi sa sobom sramotu svoga naroda, priznati krivnju svoga naroda, kako se to dogodilo u „Štutgarskome priznavanju krivnje“ 1945. od strane Evangeličke crkve u Njemačkoj i sarađivati na pokori toga naroda u priznavanju istine i obraćenju srca i „ponovnom-postajanju-dobrim“, koliko god je to moguće.

Vijest o njegovoj smrti napisao je teolog, Franjo Ninić, na mreži X

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Divim se ovom VELIKOM covjeku.
Neka mu zemlja lahka i dusa osvjetljena.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x