Unajmio radnike za građevinske radove, otišao na umru i nije ih isplatio

Podijelite ovaj članak:

Otkako je svijeta i vijeka postoje prevare i prevaranti. Danas ih je, nažalost, u vremenu općeg rasula i sunovrata više nego ikada, pa varaju i oni od kojih to niko ne očekuje. Osoba je angažovala građevinsku firmu i njene radnike za renoviranje objekta u Vogošći, koja je svoj posao po dogovoru počela na vrijeme. Međutim, gazda je otišao na ummru pod izgovorom da će platiti po povratku, no od novca nikada ništa nije bilo.

“Kao vlasniku firme male građevinske Obrtničke djelatnosti taj dan mi se činio kao i svaki drugi pun obaveza, radnih zadataka. Dobijam poziv od buduće mušterije za davanje ponude poslovnog prostora 115m2 totalna adaptacija unutra i vanjska fasada.

Da budem iskren posao je vrijedio preko 10.000KM. Došao sam lično kako bi premjerio objekat, i u početku sam upoznao ‘insana’ koji se predstavio kao veliki vjernik. Jednom riječi savršenstvo a ne sluteći njegove namjere kakve su. Pošaljem ponudu i on objeručke prihvati.

Dao sam mu i popust iako nisam bio obavezan, ali eto čovjek gleda skromnost i obazrivost da budeš koliko toliko pravedan prema svakome i ne praviš razliku među mušterijama. Dobijem ja avans na račun firme i ajde krenu radovi iako je vrijeme jako bilo škakljivo što bi mi rekli. Jake kiše, nevrijeme pa i minusi.

U toku radova dogovorim ja još naknadnih radova sa tim ‘bratom’ I ajde dadne on jedan dio avansa i krenemo mi dalje s poslom. Krenu stvari po zlu.

Vremenski uslovi naštete radovima, krene sve van i unutar da mrzne I kao iskusan građevinski majstor osjetim potrebu da ga pozovem i detaljno mu objasnim situaciju. Niz vanjske zidove voda je curila i polijepljeni stiropor sa navučenim ljepilom je bio u katastrofalnom stanju. Unutarnji zidovi sup ola bili mokri a pola smrzli… Apelujući mu da obezbijedi bilo kakve grijalice da isušimo objekat jer je unutar objekta bilo -7. On obeća meni kule i gradove i samo vi nastavite InshAllah da radite i biće to sve super. Ja malo u čudu jer mi bi tada nenormalno da u takvim uslovima se radi jer svaki material traži onih +5 stepeni.

Dogovorimo mi još naknadnih radova, ali za taj dio ne daje nikakav avans. Tada kreće haos i problem na samom objektu. Vanjska fasada smrzla, unutarnji zidovi katastrofalni, plafoni još gori na kojima se nalazio rigips. Ugledavši svu tu situaciju prvo sam zatražio od Uzvišenog sabur pa sam zatim pozvo vlasnika i sve mu to snimio pokazao, ali on opet u kontra smjeru je išao i govorio samo da mi radimo i da on preuzima odgovornost mogućih posljedica na koje sam ja ukazivao iz poštivanja prema mušteriji kao i prema svakoj što činim.

Bližili su se radovi kraju i javio sam se tom ‘bratu’ sa saopštenjem da radove privodimo kraju i ako može da mi ispoštuje 20% od prve fakture, dio od druge fakture i cijeli iznos od treće fakture.

Javlja mi se sa odgovorom: Selam brate, samo vi radite ja sam van Bosne a i babo mi prebolestan. Samo vi radite pa kad brat dođe ja ću tebi sve platiti…

Ajde insan shvati situaciju i ne pomisliš na najgore. Privedemo radove kraju i odemo sa objekta. Čekao sam ga skoro 10 dana ne znajući šta se dešava. Bilo mi nezgodno zvat ga jer pomisli čovjek svašta ko zna kakve ima probleme ali radnici me pozivaju pa pitaju:

“Direktore kad će bit ostala isplata, znate djeca ,porodica itd…”

Javim se ja ‘bratu’ sa upitom kad će mi moći pustiti novac jer moram i ljudima platit a i treba meni. Nikakvog odgovora gdje automatski postajem nervozan i uplašen. Ubrzo saznam da je on u Mekki sa suprugom, mamom i babom koji je zdrav kao drijen….

Taj dan sam plakao kao dijete malo od neke muke, tuge i boli da neko može tako nešto uraditi. Ja ostajem bez svega, alat koji sam imao prodao sam, radnicima koji su radili časno I pošteno ostao dužan, ali opet imaju razumijevanja i znaju šta nas je zadesilo zajedno…

Prijavim slučaj policiji koja ama baš ništa nije uradila, nego samo dala smjernicu za privatnu tužbu. Skupim ja sve dokaze i odem da prvi put pokrenem 2 tužbe. Jedna za prevaru a druga za klevetu… Razlog tome svemu što sam pokušao pokrenut je ne samo što mi je ostao dužan taj ‘brat’ nego mi je pokušao iznudit pozamašnu sumu, zatim me oblatio javno i nanio mi veliku štetu.. Nađem ja advokate, pregledaju sve dokaze koji su i više nego čvrsti, ali… po tužbi jednoj mi traže 240KM i plus njihove usluge i gdje garantuju dobijanje obje tužbe za odštetu i svašta nešto, ali ja trenutno tu stajem jer nisam u situaciji da to sve pokrenem…

I tako u ovoj 2023. godini me zadesi veliko iskušenje i nevolja… Trenutno sam na kućnom liječenju uz terapije, radnici-porodica nikad razumniji čekaju pa kad god budu plaćeni, poslovi mi svi otkazani zahvaljujući tom ‘bratu’ koji me ocrni a narod kao narod povjeruje svakome…

Firma mi pred gašenjem, hanuma trenutno kući sa mnom i uz mene ne radi nigdje, i trenutno imam samo nju i Uzvišenog kojem se svaki dan obraćam da mi da neki izlaz… Zato ljudi dragi, braćo i sestre dobro vodite računa šta radite i pazite. Trenutno sam u katastrofalnoj situaciji, što u psihičkoj pa i materijalnoj…

I meni je san da vidim Mekku i Medinu ali…trebam još pure pojest što bi se u narodu reklo…

Ova priča neka bude svakom pouka ubuduće da je život prolazan i da vodite računa o porezima koje pravite. Da napravite sebi ugođaj i komiditet, a drugog da oštetite”, navodi se u objavi, prenose Agencije.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Unajmio radnike za građevinske radove, otišao na umru i nije ih isplatio Nazvao ga da uplati paletu vode za Tursku, on poslao cijeli šleper Post Views: 42 […]

[…] Unajmio radnike za građevinske radove, otišao na umru i nije ih isplatio […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x