Unicredit banka traži da građani BiH plate 256 miliona KM za njene greške?!

Podijelite ovaj članak:

Zanimljivo je da se „Unicredit banka“ kao italijanski investitor poziva na međudržavni sporazum i traži obeštećenje od države BiH iako je u sporu sa firmom „Bitminer“ iza koje takođe stoji italijanski kapital

„Unicredit banka“ iz Italije smatra da svi građani BiH trebaju da joj plate 256 miliona KM jer je u toj vrijednosti njena kćerka banka u Banjaluci izgubila prvostepeni spor sa klijentom, saznaje portal CAPITAL.


Prijeteći međunarodnom arbitražom, „Unicredit banka S.p.A“ obavijestila je Pravobranilaštvo BiH da je pokrenula investicioni spor protiv Bosne i Hercegovine zbog izgubljene prvostepene presude sa firmom „Bitminer Factory“od 256 miliona maraka.

Iako se pravosnažna presuda pred drugostepenim sudom tek očekuje, italijanski bankari smatraju da je za njih već nastala „štetna radnja“ u tom iznosu.

Iz kompanije „Bitminer Factory“, koju prema prvostepenoj presudi banka treba da obešteti za taj iznos, poručuju da je riječ o očitom pritisku na Viši privredni sud u Banjaluci kako bi poništio presuda.

Pravobranilaštvo BiH potvrdilo je da je „Unicredit banka“ dostavila Obaviještenje o investicionom sporu u kojem ih informiše o postojanju spora pozivajući se na Sporazumom između BiH i Italije o podsticanju i zaštiti investicija.

Kao štetnu radnju kojom je navodno povrijeđena investicija navode presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 30. decembra 2021. godine, o čemu je CAPITAL prvi pisao.

Pojašnjavaju kako je dostavljanjem obaviještenja o sporu započeo postupak mirnog rješavanja, a za koji dvije strane, odnosno BiH i „Unicredit“, imaju rok od šest mjeseci.

„Ukoliko „Unicredit“ istraje u svojim navodima, istekom šestomjesečnog roka za mirno rješavanje spora stvoriće se procesni preduslovi za pokretanje međunarodne investicione arbitraže protiv države BiH“, navode iz Pravobranilaštva BiH.

Oni su od Okružnog privrednog suda u Banjaluci tražili da im hitno dostavi presudu jer rokovi za postupanje uveliko teku.

„Obzirom na obavještenje o investicionom sporu, polazeći od činjenice da je Pravobranilaštvo nadležno da vodi pregovore sa „Unicreditom“ te da zastupa BiH u eventualnoj arbitraži, molim vas da nam radi utvrđivanja činjeničnog stanja u ovoj stvari dostavite naprijed navedenu presudu“, stoji u zahtjevu Pravobranilaštva BiH koji je u posjedu portala CAPITAL.


Iz kompanije „Bitminer Factory“ kažu da su ovakav potez „Unicredit banke“ donekle i očekivali.

Tvrde da su sa predstavnicima „Unicredit“ banke imali sastanak u Milanu gdje su im čelni ljudi ove finansijske organizacije kazali su dobili čvrsto obećanje advokata iz Sarajeva, da će slučaj preokrenuti u njihovu korist.

„Uprkos brojnim pritiscima na pravosudne institucije od početka ovog slučaja, a naročito nakon donošenja prvostepene presude, i dalje vjerujemo da će sudovi raditi nepristrasno i nezavisno“, poručili su oni.

Zanimljivo je da se „Unicredit banka“ kao italijanski investitor poziva na međudržavni sporazum i traži obeštećenje od države BiH iako je u sporu sa firmom „Bitminer“ iza koje takođe stoji italijanski kapital.

Nejasno je, kažu pravnici, zašto bankari smatraju da građani BiH trebaju platiti štetu nastalu u privatnom sporu dvije italijanske kompanije. Ukoliko se primijeni ta logika, isto pravo na odštetu i pokretanje međunarodne arbitraže bi imao i „Bitminer“ ukoliko drugostepena presuda ne bude u njegovu korist.

Iz „Unicredit banke“ negiraju tvrdnje da vrše pritisak na pravosuđe. Iako pravobranioci BiH tvrde da odštetnim zahtjevom traže 256 miliona maraka, oni to negiraju.

„O iznosu štete i načinu na koji je ista nastala u slučaju potrebe će biti obaviještene i odlučivaće nadležne institucije“, poručuju oni.

Smatraju da se slanje Obavještenja o investicionom sporu ne može smatrati pritiskom na Viši privredni sud niti na bilo koji drugi organ BiH, jer je ovo molba za blagovremeno postupanje, koje je, prema njihovoj ocjeni u potpunosti u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom.

„U suprotnom, strani investitori ne bi uopšte mogli da koriste svoja prava koja su im garantovana međunarodnim sporazumom i bili bi onemogućeni da zaštite svoje investicije u BiH“, zaključuju u „Unicredit“ banci Banjaluka.


Podsjećamo, prema prvostepenoj presudi iz decembra 2021. godine, a o kojoj je upravo CAPITAL pisao, “Unicredit banka” Banjaluka preduzeću “Bitminer Factory” mora platiti 256 miliona maraka odštete zbog jednostranog gašenja računa i propasti projekta zasnovanog na blockchain tehnologiji, vezanog za proizvodnju struje i rudarenje kriptovaluta.

“Bitminer” je preko računa skupljao novac za svoje projekte, do momenta dok se “Unicredit banka” nije umiješala i počela vraćati novac investitorima, pravdajući se internim aktima koji im brane poslovanje sa preduzećima u oblasti kriptovaluta.

Sud je u presudi naveo kako banka nije dokazala da je bilo kojim aktom imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos sa takvim klijentima.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x