UPFBIH – Izvjesno povećanje plata u dijapazonu od 100 do 400 KM

Podijelite ovaj članak:

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine uputilo je, u skladu sa najavama sa kraja prerhodne godine, preko ovlaštenih predlagača zakona, inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.


U skladu sa ranijom najavom, krajnji cilj koji se želi postići izmjenama i dopunama ovih zakona je povećanje svih plata zaposlenih u realnom sektoru, i to u iznosima od 100 pa do 400 KM.

Prema predloženim izmjenama i dopunama navedenih zakona, na ove povećane neto plaće privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi suštinski napravilo pretpostavke i stvorilo mogućnosti da ukupno povećanje plate ide direktno radnicima.

Izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH usaglašene su sa SSSBiH(Savezom samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine) odnosno relevantnim sindikatima iz realnog sektora.

Ranije je kroz 7 (sedam) potpisanih kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora, minimalna plata, ovisno od sektora i djelatnosti povećana na iznos od 630 do 775 KM, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na iznos minimalne plate koju je utvrdila Vlada FBiH.

Ovako predloženim izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, Udruženje poslodavaca i sindikati iz realnog sektora žele stvoriti pretpostavke za značajnije povećanje minimalne i svih drugih plata zaposlenih u realnom sektoru u FBiH.
UPFBiH zatražilo je od relevantnih tijela Parlamenta FBiH da predložene izmjene i dopune upute u razmatranje po hitnoj proceduri.

Napominju da će povećanjem plata u realnom sektoru, poboljšanjem životnog standarda građana, doći do uticaja i na smanjenje odlaska radne snage iz BiH, pri čemu neće biti ugrožen priliv sredstava u budžetske i vanbudžetske fondove FBiH.

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://accounts.binance.com/sv/register?ref=P9L9FQKY

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

I don't think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x