Upućeno pismo zvaničnicima Crne Gore sa upitom: Zašto je politički predstavnik vaše zemlje u UNHRC-u glasao protiv rezolucije i za paljenje Kur'ana?

Podijelite ovaj članak:

Ponovno paljenje i skrnavljenje svete knjige muslimana Časnog Kur'ana u Švedskoj je širom svijeta dovelo do protesta i negodovanja muslimana, boraca za ljudska prava i drugih demokratski orijentiranih i slobodnoumnih ljudi. Oni su opravdano iznijeli jasne stavove da paljenje i skrnavljenje Kur'ana (i drugih svetih knjiga) nije znak slobode izražavanja, već izraz otvorene mržnje prema islamu i muslimanima, što je nedopustiv i anticivilizacijski čin nacizma, Islamofobije, rasizma i šovinizma, gdje se pojedincima i grupama daje prilika da postupcima i govorom mržnje zagađuju javni prostor i truju mlade generacije sa opasnim posljedicama po društvo.

Nakon pomenutog barbarskog i sramnog čina Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC) glasanjem je odobrilo rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti, kojom se osuđuju svako paljenje Kur'ana.
Rezolucija je, između ostalog, pozvala zemlje svijeta da preduzmu korake i da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja predstavljaju poticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Prijedlog je izglasan i usvojen prošle srijede (12. jula); nažalost, predstavnik spoljne politike Crne Gore u pomenutom vijeću glasao je protiv rezolucije. To znači da Crna Gora zvanično odobrava paljenje Časnog Kur'ana. Zato najoštrije osuđujemo ovakav postupak predstavnika spoljne politike Crne Gore, jer se njime potvrđuje da Crna Gora realno nije odmakla od sramnih krvavih ratnih godina, kada je nad bošnjačkim narodom izvršen genocid. Dok kompletan politički vrh Crne Gore punu sedmicu dana nakon sramnog glasanja, još uvijek šuti i ne oglašava se.

Obzirom na politička previranja u Crnoj Gori i ovakav odnos prema pripadnicima islama, Bošnjacima i Albancima, moramo reći da nas ovaj postupak nije iznenadio, ali nas jeste zabrinuo. Prilikom susreta sa političkim i diplomatskim predstavnicima Crne Gore, konkretno u New Yorku, predstavnicima bošnjačkih organizacija i IZ Plav-Gusinje u NY, plasira se priča o nekoj drugoj Crnoj Gori, pa iako dobro znamo da je ona baš ovakva kakvu je predstavio politički predstavnik Crne Gore u Vijeću Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Cijenjena gospodo,

Bošnjake u emigraciji koji su porijeklom iz CG i Sandžaka, dakako predstavnike medija i organizacija, interesiraju zvanični stavovi predsjednika Crne Gore, premijera Vlade CG i predsjednika Skupštine CG, da li je politički predstavnik spoljne politike Crne Gore glasao po vašim uputama? Da li to znači da politički predstavnik CG u Vijeću Ujedinjenih naroda za ljudska prava i aktuelna vlast u CG, ima jednak indolentan stav o paljenju Kur'ana u Švedskoj sa govorom mržnje u svojoj ‘bibliji’, najslavljenijoj knjizi Gorskom vijencu, tipa: …”Ko ne misli na Koran pljunuti neka bježi glavom bez obzira!…

…”No primajte vjeru prađedovsku

 …No lomite munar i džamiju…“? …

Ako to jeste tako, razumijemo da Crna Gora nije izašla iz nedemokratskog i mračnog miljea i da nije sposobna to uraditi.

Poštovana gospodo,

Nije uredu i što litijaši šute, ali bar vi znajte, šutjeli ili se oglasili, ovo je veliki poraz vas zvaničnika – političkih predstavnika, spoljne ali i unutarnje politike Crne Gore, koji je generalno usmjeren protiv najvećih svetinja pripadnika islama, u ovom slučaju onog dijela autohtonih i dobrih pripadnika islama i građana Crne Gore koji su primjer tolerancije, pored niza zločina genocida u kontinuitetu; od plavsko-gusinjskog kraja, Šahovića, Limske doline, bihorske i pljevaljske regije… A zašto ne pomenuti ‘90-te, hapšenje i deportaciju, otmicu putnika, zatiranje Bukovice.

U svakom slučaju, radi naroda i države, bilo bi poželjno da izvučete pouku iz bliske i daleke teške prošlosti u Crnoj Gori.

Doduše za dobar primjer može vam poslužiti postupak Ahmada Allousha koji je dobio odobrenje da u Stokholmu ispred izraelske ambasade spali Toru i Bibliju. Kada su mediji očekivali ‘ekskluzivu’ da će u vatri nestati Tora i Biblija, ovaj mladić je bacio upaljač na zemlju i rekao:

–      “Nikada nisam mislio zapaliti bilo koju knjigu. Ja sam musliman, mi ne spaljujemo svete knjige”, kraj citata.

Ovakvim postupkom porazio je sve rasiste, šoviniste, islamofobe i naciste koji pale svete knjige ali i koji glasaju da se pod plaštom slobode može paliti Kur'an Časni.


Zato, vi u vrhu državne politike Crne Gore, kako god radite, tako vam Bog pomogao!

U ime Bošnjaci.Net Esad Krcić kao glavni urednik ovo je pismo naslovio na premijera Dritana Abazovića, predsjednika Jakova Mijatovića, te Danijelu Đurović, predsjednicu Skupštine Crne Gore.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x