Užas: Na Klinici za onkologiju umjesto lijekova pacijentima davali fiziološki rastvor, a citostatike prodavali na crnom tržištu

Podijelite ovaj članak:

Ispred zgrade Vlade u Skoplju održan je protest građana nakon što je objavljeno da su pacijenti na Klinici za onkologiju umjesto lijekova dobijali fiziološki rastvor, dok su citostatici završili na crnom tržištu Kosova i Metohije.

Povod za proteste je dojava da se iz Klinike krade terapija za oboljele od raka, koja je navodno završavala na crnom tržištu i da je bolničko osoblje pacijentima davalo citostatike razblažene fiziološkim rastvorom.

Demonstranti uzvikuju “Ubice”, “lopovi”, “ostavke”, i traže da ovaj slučaj ne ostane nekažnjen.

Na protestima su vidljivi i transparenti “Ubijaš za profit”, “Koliko vrijedi ljudski život”, “Onkologija = profit”, prenosi Srna.

Protest je nastavljen šetnjom do zgrade tužilaštva i Ministarstva zdravlja.

Skopski mediji pišu da je zdravstveni sistem zakazao, i to kada je riječ o oboljelima od najteže bolesti.

Zakazala je, navode, kontrola ulaza i izlaza citostatika u bolnički sistem, pa je najtežim onkološkim bolesnicima davana infuzija umjesto citostatika, a lijekovi su po značajno višim cijenama preprodavani na crnom tržištu, prije svega, na Kosovu i Metohiji.

Osnovno javno tužilaštvo pokrenulo je predistražni postupak za ovaj slučaj.

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski je, povodom tvrdnji o prodaji citostatika, rekao da “neće biti zaštićenih”, i zatražio da se slučaj ne politizuje.

Direktor Klinike za onkologiju Violeta Klisarovska tvrdi da svaki pacijent dobija propisanu terapiju.

(Srna)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Strasno sta se radi, umjesto da bude u svim bolnicma, a posebno na onkologiji, sve pod kontrolom, da se vodi briga o pacijentima, da bolnice budu besprijekorno ciste, da imaju i UV led lampe Ambilife za sterilizaciju i dezinfekciju predmeta, a ovo sto se desilo u Skoplju, je za svaku osudu, treba ih kazniti po kratkom postupku…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x