Vakif džamije Cvijet Srebrenice Klagenfurtu je i Valentin Inzko

Podijelite ovaj članak:

Džamija Cvijet Srebrenice u Klagenfurtu u Austriji je, osim po imenu, specifična po tome što su u njoj sadržani motivi Cvijeta Srebrenice, ali i po tome što je mihrab replika mihraba iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

Kamen temeljac postavio je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko. Inzko je, podsjećamo, rođen u Klagenfurtu, a novčano je pomogao i izgradnju ove džamije.

“Pozdravljam sve članove Bosance ovdje u Klagenfurtu. Drago mi je da da sam bio na polaganju kamena temeljca. Nadam se da će ova džamija služiti molitvi, miru i saradnji i poštovanju Boga koji nam je svima zajednički”, poručio je Inzko prilikom boravka u ovoj džamiji.

Omer-ef. Bušatlić, imam ove velelijepne džamije u istoj je ugostio ekipu portala Senzor.ba i objasnio kako se u džamiji redovno održavaju brojne manifestacije, kako religijskog, tako i kulturno-umjetničkog sadržaja.

U ovoj džamiji se redovno organizuje prigodna manifestacija u povodu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Prijedoru i cijelom Podrinju i Krajini, a biciklisti koji iz Austrije kreću na obilježavanje 11. jula u Potočare, bivaju ispraćeni upravo sa ovog mjesta.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Lijepo nema šta. Nadam se samo da je tražena saglasnost za korištenje motiva “Cvijeta Srebrenice” jer je isti autorsko djelo pa da ne bude kojekakvih “cirkuza” oko toga kasnije. Hoće nas takve stvari…………

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x